Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Mittmedias köpare väntas presenteras under fredagen

Publicerad: 7 februari 2019, 12:41

Under torsdagen beslutar Mittmedias ägare om vem som får köpa den krisande koncernen, erfar Medievärlden. Planen är att kommunicera affären under fredagen. Det blir Bonnier eller Polaris – Mittmedia skulle drabbas av likviditetsbrist om de tackar nej till buden.


Ämnen i artikeln:

Mittmedia

Bonnier eller Schibsted? Det handlar om vem som ska täten i konsolideringen av den svenska lokalpressen som samlats, med undantag för VK, Norran och några små, under sex koncerner. Två av dem är fallfärdiga: Mittmedia och Stampen. Två är ekonomiskt urstarka: NWT och Hallpressen. Två är skickliga koncernbyggare: Gota och NTM. Tre är familjeägda: Stampen, Hallpressen och NWT. Tre ägs av stiftelser: Gota, NTM och Mittmedia.

I Polariskonsortiet ingår NWT med 15 procent och fristående stiftelseägda VK med 10 procent. Men det är ingen tvekan om att Schibsted som största ägare styr Polaris.
Schibsted har granskat Mittmedia en gång tidigare, då norrmännen ville dumpa av Svenska Dagbladet och skicka med en kvarts miljard kronor. Då föll det på tjafs om pengar och tekniska plattformar. Nu blev den omvända affären aktuell och Schibsteds tekniska plattform är joker i leken.

Bonnier har ägt landsortstidningar i Ystad, Trelleborg och Kristianstad. Det gick inte så bra och de såldes till Gota som fått ordning på dem. Men efter att ha integrerat Helsingborgs Dagblad med Sydsvenskan anser sig Bonnier ha hittat vägen framåt på landsbygden i form av bra distribution buren av den växande e-handeln. Bristen på erfarenhet av lokalpress kompenserar Bonnier genom nära samarbete med norska Amedia. Men något samägande av Mittmedia är inte aktuellt.

Det är lätt att glömma att det fortfarande är papperstidningarna som är basen i tidningsföretagens ekonomi. DN har lyckats ganska bra med att konvertera sina pappersläsare till digitala kunder, men det lär dröja innan tryckeriet i Akalla kan byggas om till skateboardhall med klättervägg.
I budstriden om Mittmedia har Bonnier viftat med kontanter under näsan på de svältfödda Gävleborna och lovat att behålla alla journalister. Däremot ska Bonnier spara 200 miljoner kronor på att sparka alla andra.

Polaris vill hellre låta ägarstiftelserna vara med på en kant, 5 procent, i utbyte mot utdelningar om affärerna går bra. De måste behålla en svensk överbyggnad, men är i stället kända för att banta bort journalister.

I Mittmedia håller journalisterna på Bonnier, säljare, administratörer och ledning på Polaris.

Ägarstiftelserna väntas tillkännage sitt val i morgon. Alternativet att dumpa bägge buden finns inte på kartan, då hotar kvävning medelst likviditetsbrist.

Leif Holmkvist

Läs Stefan Meleskos snabbanalys ”Mittmedia och dess eventuella framtid” för Medievärlden Premium här.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Mittmedia

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.