onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Mittmedias formskifte ska förhöja användarupplevelsen

Publicerad: 26 september 2017, 06:32

Katarina Ellemark, produktägare sajt, digital produktutveckling Mittmedia.

Mittmedia blindtestade sin design och användarnas dom var inte nådig. Nu gör mediekoncernen om – och förhoppningsvis rätt. "Detta är första steget mot det högst värderade flödet", säger Mittmedias Katarina Ellemark.

Ämnen i artikeln:

Mittmedia

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


I blindtestet fick användarna bedöma trovärdighet, kvalitet och design på en och samma nätartikel som tilldelats olika grafiska former. Formerna lånades från flera konkurrenter och dessutom lade man in ett testembryo till en ny form.

Och användarnas dom var hård. Mittmedias tidigare form upplevdes som rörig, ihoptryckt, bestod av för många färger, för små rubriker, dålig kontrast och bristande avgränsning. Konkurrenternas form däremot gillade användarna bättre.

Men det embryo som var ett förslag till Mittmedias nya form verkade användarna tycka desto mer om. Och nu har Mittmedia fortsatt på det spåret – och inlett en formresa utifrån de 2000 minuter av feedback som användarna lämnat i intervjuer.

De stora skillnaderna blir enligt Katarina Ellemark, produktägare för alla Mittmedias sajter, att:

- Texten i puffen på Mittmedias startsidor blir den samma som texten i ingressen på artikelsidan.
- Mittmedia förtydligar med ikoner om artikeln innehåller video eller bildspel.
- Mittmedia lättar upp de avdelare som har funnit på sajten för att markera när ett ämne börjar och ett annat slutar.
- Inom kort förtydligar Mittmedia även vilket innehåll som många användare har uppskattat genom ikoner när artikeln passerar 100 delningar för att förtydliga vilket innehåll som andra användare har rankat som läsvärt.

Vad hoppas ni att de här förändringarna ska leda till?

– Lek med tanken att jag tar din mobil från dig och tömmer den på appar. När du får tillbaka den får du bara välja fem stycken att ladda ned igen. Då vill vi att din lokala nyhetssajt ska vara en av de fem. Du ska ha allt från nyhetsuppdateringar på sport och trafik till väder via nyfödda till rea i skobutiken på torget. Men för att vi ska stå oss i konkurrensen med superappar som mobilt bank-id eller messenger måste vi ha samma användarupplevelse. Och det är inget man ”kirrar” över en natt. Men detta är första steget mot det högst värderade flödet, säger Katarina Ellemark.

Läs mer om hur Mittmedia arbetat med blintestet och användarfeedbacken här.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev