onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Mittmedias digitala vändning

Publicerad: 8 september 2017, 07:34

Mittmedias företagsmarknadschef Staffan Lönner.

Mittmedias digitala annonsförsäljning har vänt. I de norra delarna är ökningen 8 procent hittills i år. ”Jag blev nästan förvånad när jag såg siffrorna, det är en bekräftelse på att vi gör rätt saker nu”, säger Mittmedias företagsmarknadschef Staffan Lönner.

Ämnen i artikeln:

Mittmedia

AA


Mittmedia ökade sin digitala annonsförsäljning starkt fram till 2015, då stagnerade de och har sedan haft en svag utveckling – fram tills nu.

Mittmedias norra regioner, alltså det som var Mittmedia innan Promediaaffären, hade ett ackumulerat minus på 18 procent i februari i år. Då infördes säljverktyget Reacher och samtliga säljare fick en skräddarsydd utbildning. I augusti har tappet vänts till en ökning på 8 procent – och enligt Mittmedia tyder allt på att trenden håller i sig även i september.

I Mittmedias södra regioner (tidigare Promedia) infördes Reacher i maj-juni. Där har utvecklingen varit mer blandad. Men i Örebro har den digitala annonsförsäljningen ökat med 25 procent i juli och 41 procent i augusti mot föregående år.

Huvudförklaringen till vändningen är annonsplattformen Reacher.

– Tidigare har vi försökt få printannonsörer att byta till digitalt, fast vi egentligen bara kunnat erbjuda display. Nu har vi en mängd produkter, och målet är att våra säljare ska kunna erbjuda minst tre, gärna fyra kanaler utifrån kundens behov och för önskad effekt, säger Staffan Lönner

Till årsskiftet räknar han med att alla kanaler – inklusive native, video, sökordsannonsering och sociala medier – ska finnas i Reacher. Sist ut blir antagligen print.
– Nu vänder vi på kuttingen och börjar med våra digitala kanaler ute hos kund, alla vet att vi har print och att det fungerar framförallt i kombination med de digitala kanalerna vilket är en av våra främsta uspar.

– För att få in även printen i sälverktyget så behöver vi bland annat ändra de helt inaktuella bruttoprislistor och den rabattstruktur som det skapat. När vi är klara ska det vara upprensat och vi kommer i säljverktyget erbjuda fyra format: hel-, halv-, kvarts- och åttondelssidor.

Mittmedias totala annonsintäkter, inklusive print, fortsätter att backa i år.

– Så ser det ju ut för alla koncerner. Vi håller upp det ganska bra i vissa regioner, men sliter med riksintäkterna som är svårare att påverka.

– Så här tänker vi om printintäkterna: om branschen totalt tappar 15 procent, så skulle vi kunna lägga krut på att få ett tapp på 11 procent. Men vi lägger hellre det krutet på de digitala annonsintäkterna där vi har tillväxt.

En ytterligare förklaring till ökningen är satsningen på header bidding, som ökat intäkterna från riksannonseringen för första gången på länge

– Tack vare den har vi ökat tillgängligheten av vårt lager på riksmarknaden.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev