Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Mittmedia vinner demokratifajten

Johan Ehrenberg inställning att Mittmedias syfte till att lägga ner Dagbladet är att koncernen vill tjäna mer pengar är slentrianmässig och enkelspårig. Det menar Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg.

Publicerad: 27 Februari 2015, 14:38

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

DagbladetMittmedia

När Dagbladet på fredagen lämnade den sista sidan till tryck och den sista journalisten gick ut genom dörren till redaktionen i Sundsvall hade en 115-årig tidningshistoria sin sista deadline.

Dagbladets nedläggning, sista numret landar i lådan hos prenumeranterna i dag, är ett av många tecken på att en fundamental samhällsomvälvning har skett. Det är på ett sätt ironiskt att tidningen som i vardagsmun hette Dagbladet, men i förlängningen hade namnet Dagbladet Nya Samhället, startad i en samhällsomvälvande tid där 1800-tal och 1900-tal bröts mot varandra, lägger ned i en tid som så tydligt präglas av en annan samhällsomvälvning den digitala revolutionen.

Dagbladet, den s-märkta andratidningen på orten där liberala Sundsvalls Tidning var etta i alla år, var konkursmässig för tre år sedan. Efter år av kraftigt rabatterad upplaga som gav höga upplagesiffror men låg lönsamhet och låg trofasthet hos prenumeranterna räddades den ändå vidare för att göra ett modigt försök att hoppa in i den digitala framtiden med ljusets hastighet. Försöket misslyckades, men var ändå enastående.

En liten redaktion slogs för sin överlevnad och gav allt den hade för att vinna nya kunskaper och behålla läsarna. Dagbladets chefredaktör Patricia Svensson klev in som praktikant och lämnade som utgivare, och gav järnet för att tidningen skulle ta plats i lokalsamhället och bli en arena för debatt.

Dagbladet räddades av Nya Stiftelsen Gefle Dagblad, denna tidnings grundare. När vänsterdebattören Johan Ehrenberg i veckan gick ut och anklagade Mittmedias ägare för att lägga ner Dagbladet för att tjäna mer pengar (läs mer här), glömde han på ett besvärande sätt att utan Mittmedia hade flera av de alternativa röster på vänsterkanten som han värnat sedan länge varit nedlagda.

Mittmedia, en gång sprunget ur Gefle Dagblad, och till 70 procent ägd av liberala Nya stiftelsen Gefle Dagblad, är en mediekoncern vars övergripande syfte inte är att tjäna pengar – den är i stället idébaserad. Mittmedia finns till för att sprida lokal journalistik och lokal åsiktsbildning. Det är både slentrianmässigt och enkelspårigt av Ehrenberg och andra att gå på Mittmedia som den ondskefulla vinstkramande ägaren i en tid då räddandet av lokaljournalistik har blivit en demokratisk uppgift av rang – och där de av vänsterfalangen så avskydda mediekoncernerna tar ett betydligt större ansvar än public service för att ge oberoende och granskande journalistik till landsorten.

Oavsett hur man räknar, antal lokalredaktioner, antal journalister, antal tidningar eller antal sidvisningar så vinner den vinstkramande jätten demokratifajten.

Anna Gullberg, chefredaktör Gefle Dagblad

Texten publiceras också i Gefle Dagblad i morgon.

ETC startar i Sundsvall

mvredaktion

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

DagbladetMittmedia

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.