Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Mittmedia vill diskutera framtidsfrågor med kulturministern

Publicerad: 22 augusti 2016, 08:48

Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg. Foto: Linda Berglund

Mittmedias styrelseordförande Jan Friedman vill se en ökad samverkan mellan de privata och statliga bolagen. Det skriver han i ett öppet brev till kulturminister Alice Bah Kuhnke. Samtidigt bjuder GD:s chefredaktör in ministern till redaktionen i Gävle.


Ämnen i artikeln:

Public serviceAlice Bah KuhnkeMittmedia

Med anledning av förra veckans publiceringar i DN kring Mittmedias olika strategiförslag uttryckte kulturminister Alice Bah Kuhnke sin oro över situationen för de lokala medierna.

I dag skriver Jan Friedman i ett öppet brev till Alice Bah Kuhnke i DN att han delar kulturministerns oro. Samtidigt presenterar han fyra verktyg som han menar att regeringen kan ta till vilka skulle göra skillnad för de lokala medieföretagen.

1. Konkurrensen. Friedman beskriver hur den ökade konkurrensen från de lokala public service-organisationerna är svår att möta för Mittmedia. Han föreslår därför att ”det lokala medieföretaget gavs i uppdrag att ’på entreprenad’ utföra hela eller delar av det arbete som i dag de regionala och lokala public service-bolagen själva utför”.

2. Presstödet. Friedman vill se en förändring av presstödet: ”det stöd som i dag utges borde kunna gå mer generellt till de berörda företagen och baseras på delvis andra kriterier, till exempel framåtlutade digitala satsningar eller granskande journalistik. Beloppen borde också, i ljuset av de eskalerande problemen, övervägas att höjas”, skriver han.

3. Tryckerimomsen. Skattemyndighetens fordringar riskerar att få förödande konsekvenser för lokaltidningsbranschen. Därför föreslår Friedman att skatteskulderna ”kanske skulle kunna hanteras genom generöst konstruerade uppskov eller på något annat sätt”.

4. Reklamskatten. Friedman vill se ett snabbt avskaffande av reklammomsen: ”Det parlamentariska underlaget för ett avskaffande är ju också sedan länge säkrat så vad väntar vi på?” undrar Friedman.

Samtidigt har Gefle Dagblad bjudit in Alice Bah Kuhnke till redaktionen i Gävle för att prata om Mittmedias arbete med framtidsfrågorna. Tidningens chefredaktör Anna Gullberg hoppas att kulturministern ska tacka ja:

– Jag tänker att det, efter den senaste veckans debatt, väl inte finns något bättre och viktigare tillfälle än att komma på besök och se hur det fungerar ute i verkligheten.

Anna Gullberg konstaterar att hon ofta sett experter och tyckare som uttalat sig om hur det är och går för lokaltidningarna – men många av dem har haft en begränsad lokal förankring, säger hon:

– Det bästa ministern kan göra är att besöka en loka nyhetsredaktion och få höra vad vi upplever att vi har för svårigheter, men också vilka möjliga lösningar vi ser, säger Anna Gullberg och fortsätter:

– Min bild av Alice Bah Kuhnke är att hon är nyfiken och intresserad av att ta in information. Nu har hon chans att göra det utanför de traditionsenliga rummen som är fyllda makthavare. Här finns redaktionsmedararbetare som kan berätta om sin verklighet.

Anna Gullbergs inbjudan till kulturministern:

”Bästa @alicebahkuhnke det gläder mig att du har ett stort intresse och engagemang för lokaljournalistiken och behovet av en granskande kvalitetsjournalistik. Fria oberoende medier som Gefle Dagblad och andra lokaltidningar runt om i Sverige är viktiga för demokratin. Vi som upprätthåller den lokala bevakningen i en stor del av landet ser gärna att du får en fördjupad insikt i de utmaningar vi står inför, och också en rättvis bild av hur vi arbetar med den lokala journalistiken. Därför vore jag hemskt glad om du ville besöka oss på Gefle Dagblad så att jag och mina medarbetare kan visa dig den stora demokratifrågan i praktiken. Mittmedias vd Per Bowallius vill också få chansen att berätta mer för dig om de utmaningar och lösningar vi funderar på, i en ödestid för branschen. Välkommen när som helst, men gärna så snart du kan, för det är bråttom. Vänligen, Anna Gullberg, chefredaktör Gefle Dagblad, Mittmedia”

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev