Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Mittmedia-titlar frias för namngivning av Arbogakvinnan

Publicerad: 11 april 2018, 05:56

Daniel Nordström, utgivare och chefredaktör för Mittmedias tidningar i Västmanland och Stockholmsregionen. Foto: Tony Persson/VLT

Allmänintresset motiverade namnpubliceringen av den då mordmisstänkta Johanna Möller som Mittmedias titlar i Västmanland gjorde. Tidningarna frias därför av Pressens Opinionsnämnd.


Ämnen i artikeln:

Mittmedia

De anmälda titlarna är VLT, Sala Allehanda, Fagerstaposten, Bärgslagsbladet och Arboga Tidning. Daniel Nordström är ansvarig utgivare för samtliga.

I sin bedömning av fallet går PON på PO:s linje och konstaterar att allmänintresset var så stort att namn- och bildpubliceringen var pressetiskt godtagbar, rapporterar VLT.

Enligt PO-PON:s regelverk bör en tidning inte rapportera om friande beslut. Det för att undvika att den kränkning anmälaren upplevt upprepas. Men i detta fall har anmälaren själv valt att bryta sekretessen, varför det också står fritt för de anmälda Västmanlandstitlarna att rapportera om beslutet:

– Normalt sett publicerar vi aldrig när PO eller PON friar oss, det är en hederskodex att inte göra det. I det här fallet gör vi ett undantag eftersom Johanna Möllers advokat Amanda Hikes själv gjort offentlighet av anmälningen, vilket ett antal medier har rapporterat om, säger utgivaren Daniel Nordström och vidare:

– Jag kommenterar däremot aldrig PO:s och PON:s beslut, inte heller denna gång. Detta av respekt för den som anmält oss och av respekt för det pressetiska systemet. Där gör jag inga undantag.

Läs också

Detta gäller för bevakningen av PO-anmälningar (2018-04-06)

Sommarstugemorden blir e-bok (2017-11-02)

Fler namnpublicerar Arbogakvinnan – men inte DN (2017-06-28)

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Mittmedia

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev