Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Mittmedia stuvar om allt i jakt på digitala intäkter

Publicerad: 28 Augusti 2013, 10:37

För att säkra digitala intäkter på sikt räcker det inte med att hänga på en betalmodell på den nuvarande journalistiken. Det tror Mittmedias ledning.


Ämnen i artikeln:

Mittmedia

De som tror att det går att lyckas med innehållsaffären i framtiden utan att förändra hur journalistiken produceras biter sig i svansen. Det anser AnnaKarin Lith, redaktionell chef inom Mittmedia.

Dramaturgin måste utvecklas och sätten att berätta lika så.

2 500 tecken och kanske lite rörliga bilder räcker inte för att fånga de som ska säkra den digitala affären i framtiden.

Därför håller anställda på alla nivåer och på alla företag inom Mittmedia-koncernen nu på att hitta nya sätt att organisera arbetet.

I oktober ska den nya deskorganisationen vara genomförd på alla tidningar. Då ska en digital tablåläggning vara grunden till allt arbete.

Den innebär att vi har en plan på vilket material som ska ut på sajterna varje timme, varje dag, varje vecka och månad, säger AnnaKarin Lith.

Även om vi länge jobbat digitalt har ändå produktionen i huvudsak ett printperspektiv och utgår på vad som ska toppa sidan fyra och vad som ska ligga på sista sidan i dagens tidning, eller vara på mitten i lördagstidningen. När allt är klart ska vi ha fullt fokus på de digitala kanalerna. De ska ha prio ett.

Sida vid sida med nyhetschefen vid desken kommer det att sitta kommersiella medarbetare för att redaktion och företagsmarknad tillsammans ska lära sig vilket innehåll människor är beredda att betala för och vad som driver trafik och ger intäkter.

Vi måste våga pröva nya sätt att jobba. Givetvis med bibehållen publicistisk integritet. Redaktionen avgör vilka jobb som ska göras och vilken vinkel de ska ha. Men redaktionen behöver också jobba tätt tillsammans med andra avdelningar för att hitta nya affärer.

Utbildningen är nu inne i sin slutfas. Under ett år har koncernens 30 nyhetschefer suttit på skolbänken för att lära sig hantera digitalt först. Samtidigt har sex redaktionella spjutspetsar inom koncernen gnuggats i pedagogik och konsten att lära ut. De har sedan varit en vecka på varje redaktion för att sprida kunskaper om digital publicering.

Nästa steg är att få intäkter. Under 2014 kommer Mittmedia att rulla ut sin betalmodell.

Var och när den får premiär vill inte Petra Bjernulf säga. Men innan året är slut ska modellen vara i funktion på alla koncernens sajter.

Den bygger på en fremium-modell där delar av innehållet kommer att vara exklusivt för nätet.

Vilken typ av material som ska vara inlåst är inte klart ännu.

Det är inget vi kan besluta på förhand, vi är inne i en lång lärprocess där vi måste testa och mäta resultat för att förstå. Publiceringsbesluten sker lokalt, så samma typ av material kan vara inlåst på en sajt men öppet på en annan.

Hur mycket som ska låsas in eller vad det ska kosta för icke-prenumeranter att få tillgång till det är inte heller klart. På sikt kan digitalt material även ligga utanför det paket som printprenumeranterna nu får tillgång till.

Men det bli i så fall nästa steg, säger Petra Bjernulf. När vi introducerar modellen kommer de som har våra papperstidningar att få tillgång till allt vi gör digitalt.

De övergripande målen med betallösningen är att:

Hjälpa kunder in i den digitala världen

Minska upplagetappet

Stärka relationen med kunderna

Skaffa nya digitala intäkter

Några konkreta siffror vill hon inte släppa i nuläget. Men när det gäller antalet printprenumeranter som aktiverar sina digitala konton menar hon att omkring 50 procent ska ha gjort det efter år.

Det är en rimlig förhoppning.

Men det finns förhoppningar om nya digital intäkter också. Inte minst från det Petra Bjernulf kallar exilmarknaden.

Den stad där Mittmedias sajter har flest läsare sammanlagt är faktiskt Stockholm.

Hon tror inte att betalmodellen ska drabba annonsaffären.

Visst kan det bli så att sajterna initialt tappar besök men det jobbar vi igen snabbt när vi lärt oss mer om vad som är trafikoptimerande.

Ämnen i artikeln:

Mittmedia

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.