Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Mittmedia presenterar stora förändringar

Publicerad: 29 maj 2019, 07:29

Mikael Nestius, affärsområdeschef Mittmedia. Foto: Andreas Elgstrand/pressbild

Nu har Bonnier presenterat planen för hur Mittmedias redaktioner ska förändras. Mellan 20 och 25 tjänster försvinner, centrala deskar avskaffas och sju nya chefredaktörer kommer att tillsättas.


Ämnen i artikeln:

Mittmedia

Sedan Bonnier köpte Mittmedia i febuari har den nya affärsområdeschefen Mikael Nestius åkt runt till tidningens titlar för att bilda sig en uppfattning om vad som behöver göras. Nu är planen klar – och vid onsdagsförmiddagen informerades personalen.

I den nya planen finns flera stora förändringar. En av dem är att antalet redaktionellt anställda ska minska till 500, vilket betyder att mellan 20 och 25 tjänster kommer att försvinna. Det är dock inte säkert att det betyder uppsägningar, säger Mikael Nestius.

– Mittmedia har varit duktiga på att spara med bemannings- och vikariestopp. Men nu måste vi ned på varje tidning för att se om bemanningen är rätt och om det blir personer som blir övertaliga. Exakt hur många personer som drabbas är för tidigt att säga, säger han.

Problemet är att det inte finns en genomtänkt plan för hur man sparat in på personal. I stället har det blivit att där någon sagt upp sig har det sparats in en tjänst.

– Nu ska vi ha rätt bemanning på rätt plats i förhållande till hur titlarna går i dag, men också vilken potential vi ser i titlarna.

Mikael Nestius uppskattar att neddragningen av personal skulle spara Mittmedia ungefär 15 miljoner kronor per år. Men eftersom många av tjänsterna inte är tillsatta sker delar av besparingarna redan i dag.

Samtidigt kommer flera deskar att upphöra. Den gemensamma sportredaktionen utlokaliseras och de andratidningar som finns i koncernen får lokala kultur- och opinionsresurser. Även den digitala desken skrotas och ansvaret för sajterna blir lokalt.

En annan stor förändring är att det kommer att anställas sju nya chefredaktörer. Tidigare har många av Mittmedias chefredaktörer haft ansvar för flera titlar, och det kommer vissa fortsätta att ha men i betydligt mindre utsträckning.

Daniel Nordström, varit chefredaktör för Mittmedias titlar i Stockholm och i Västmanland, tas ifrån ansvaret över Stockholm. Han kommer dock att fortsätta ansvara för alla titlar i Västmanland. Det betyder att det kommer att anställas nya chefredaktörer på tidningarna i Nynäshamn och Norrtälje. Även LT, i Södertälje, kommer att få en ny chefredaktör.

Karin Näslund, som varit ansvarig för titlarna i Västernorrland, kommer framöver enbart att ansvara för Sundsvalls Tidning. För Tidningen Ångermanland och för Örnsköldsviks Allehanda utses nya chefredaktörer.

Anders Ingvarsson slutar som chefredaktör på Gefle Dagblad, dit en ny kommer rekryteras, och kommer enbart fokusera på tidningarna i Hälsingland.

I Dalarna bryter Mittmedia ut Avesta Tidning från Dalarnas Tidningar. Helena Nyman kvarstår som ansvarig utgivare för alla titlar inom DT utom Avesta Tidning, som nu får en chefredaktör för att testa att göra en lokal titel av tidningen.

– Skälet är att det är en titel som kom in sist i DT och där vi haft väldigt stort print-tapp. Vi ska försöka minska det tappet och försöka få Avesta-borna att gilla oss på riktigt igen, säger Mikael Nestius.

Det kommer inte att komma fler redaktionella förändringar innan sommaren, säger Mikael Nestius.

– Nu ska vi sätta den här organisationen och sen får den pågå ett tag – så får vi se hur det funkar. Sedan är jag helt övertygad om att det kommer ske förändringar framåt. Men tanken är att framtida förändringar inte ska vara så här generella, utan att vi jobbar mer på titelnivå. De titlar som inte blir lönsamma, hur ska vi jobba med dem? frågar sig Mikael Nestius.

Förhandlingar kommer att inledas med facket mellan den 3 och 10 juni och förändringarna planeras vara på plats till efter sommaren.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

Mittmedia

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.