Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Mittmedia om sin nya app med lokala nyheter på arabiska

Publicerad: 21 December 2016, 14:22

Lisa Pehrsdotter, ansvarig utgivare på Dala-Demokraten.

I veckan rullar Mittmedia ut sin app för lokala nyheter på arabiska. MittArabi kommer att fyllas med nyheter från Gävle-redaktionerna på arabiska.


Ämnen i artikeln:

Mittmedia

Tanken föddes förra hösten under en av Mittmedias nyhetschefsträffar, berättar Lisa Pehrsdotter, redaktionschef och ansvarig utgivare på Dala-Demokraten, men också den från Mittmedia som ansvarar för projektet:

– Det var precis i början av flyktingkrisen och den låg förstås högst upp i alla nyhetschefers medvetande. Bland oss fanns en gemensam känsla av att vi ville göra något som riktade sig mot nyanlända och nya svenskar, säger Lisa Pehrsdotter, som då var nyhetschef på Arbetarbladet.

Tillsammans började man spåna idéer och därefter sökte mediehuset pengar från Googles DNI-fond, vilket man senare tilldelades:

– Det gjorde det möjligt för oss att satsa lite större och ordentligare redan från början. I juni anställde vi Elias Zazi som projektledare.

Lisa Pehrsdotter ser appen som en viktig demokratifunktion:

– För att kunna vara delaktig i sitt lokalsamhälle är det viktigt att få information till sig på ett sätt som gör att man förstår den. Och inte bara myndighetsinformation utan också lokaljournalistik.

Hon ser också appen som ett sätt att öka mångfalden på redaktionerna:

– Vi sitter på väldigt homogena redaktioner och ofta finns en ganska klar bild av vad som är en nyhet. Därför kände vi att vi behövde titta på vad som skrivs, varför och hur det påverkas av vilka redaktionen består av.

Appen kommer att innehålla en del unikt material, men också rewrites från Arbetarbladet och Gefle Dagblad som MittArabis redaktion gör. Gazal Sabagh, Jawad Nahi Hamad och Adel Alsayed Omar, alla med bakgrund i arabisktalande länder men i dag boende i Gävletrakten, utgör MittArabis redaktion.

Elias Zazi, ansvarig utgivare, berättar att ambitionen är att göra arabisktalande i Gävle vana vid lokala nyheter:
– Lokala nyheter är ovanligt i Mellanöstern så vi måste börja med att vänja läsarna vid det.

Och publiken kan förvänta sig både stort och smått i nyhetsväg, berättar han:

– Vi ska granska stadens makthavare och informera om vad som händer när det kommer till kultur- och sportevenemang. Men vi kommer också skriva om sådant som en del läsare kanske uppfattar som banalt. Till exempel om hur räddningstjänsten ryckte ut för att ta ned en katt från ett träd. Vi kommer inte att undvika såna nyheter utan tvärtom ska vi ta med sånt för att markera att det här är din omgivning.

MittArabi är ett pilotprojekt som om der går bra kan bli aktuellt i fler svenska städer och på flera språk.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Mittmedia

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.