Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Mittmedia lägger ned Gävletryckeriet

Publicerad: 18 september 2017, 06:49

Senast i början av 2019 ska Mittmedia lägga ned sitt tryckeri i Gävle.


Fastigheten är redan såld. Nu återstår att avveckla resten av verksamheten i tryckeriet i Gävle. Senast i början av 2019 ska den nuvarande produktionen vara flyttade till någon av Mittmedia Prints övriga anläggningar.

Tryckeriet i Örnsköldsvik avvecklas vid årsskiftet när produktionen av de norra upplagorna av Aftonbladet och Expressen tas över av VK-Media.  Så om drygt ett år har Mittmedia bara tre tryckerier kvar. I Sundsvall, Falun och Östersund. Något som går i linje med ambitionen att halvera de fasta kostnaderna för tryck och distribution till hälften till 2020.

– Tryckeristrukturen går lätt att jobba med. Distributionen är mer komplex. Där sitter vi i dag med egen distribution i Mälardalen via Prolog. Sedan har vi outsourcat den till Tab i den norra regionen. Problematiken där är i grunden att det kostar i princip lika mycket även när vår upplaga går ned, säger Mittmedias vd Per Bowallius till Medievärlden Premium.

Två faktorer som påverkar dessa strukturfrågor är om det ska bli ytterligare frekvensförändringar eller om dagdistribution kan bli aktuell för en eller flera titlar.

– Som en dimensionerande faktor är utvecklingen för Plus och våra digitala intäkter. Den styr när vi kan trycka på i den här förändringen. Vi försöker just nu hitta en modell för att försöka uppskatta när det verkligen är läge, säger Mittmedias vd Per Bowallius till Medievärlden Premium.

Hela intervjun där han bland annat avslöjar när det kan bli aktuellt att ha en tidsplan klar för när det börjar går att fatta beslut kan du läsa här.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev