Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Mittmedia lägger ned Dagbladet

Publicerad: 19 Februari 2015, 09:10

Mittmedia lägger ned tidningen Dagbladet 1 mars. Den socialdemokratiska ledarsidan och de profilerade skribenterna flyttas över till Sundsvalls Tidning.


Ämnen i artikeln:

Dagbladet

Dagbladet räddades 2012 genom ett stort sparpaket och ett ökat samarbete med Sundsvalls Tidning. Men sedan dess har intäkterna fortsatt rasa och nu har tidningen nått ”vägs ände” enligt Mittmedias koncernchef Thomas Peterssohn. Tidningen har haft väldigt få fullbetalande prenumeranter och en rensning av rabatterna, bland annat för att följa de nya presstödsreglerna, har lett till upplageras. Det senaste året har tidningen tappat 2 400 ex och landar på 6 400 ex.

Dagbladets medarbetare har kämpat i motvind under många år och vi har tillsammans gjort mycket bra lokaljournalistik med knappa resurser. De senaste åren har vi också satsat digitalt, tyvärr kan vi bara konstatera att den satsningen fått ett begränsat genomslag hos publiken då vi helt enkelt var för sena ut på den digitala arenan. Men en stor tröst i bedrövelsen är att vi förhoppningsvis kommer att kunna erbjuda flera medarbetare nya jobb i och med den centraliserade redigeringen som planeras expandera i Sundsvall, säger Dagbladets chefredaktör Patricia Svensson i en kommentar.

Alla Dagbladetprenumeranter erbjuds en prenumeration på Sundsvalls Tidning.

”Med start på lördag kommer Dagbladets prenumeranter även att få Sundsvalls Tidning i brevlådan och från 1 mars erbjuds kunderna ST sju dagar i veckan som alternativ. Vi kommer att värna den socialdemokratiska opinionsjournalistiken och Dagbladet har också profilerade skribenter som vi kommer att lyfta över till ST. Vi kommer också att utöka bevakningen av Ånge och Timrå där många av Dagbladets prenumeranter finns,säger Sundsvalls Tidnings  chefredaktör Anders Ingvarsson.

De tidigare socialdemokratiska ägarna i Sundsvall kommenterar också nedläggningen:

Vi tycker att det är oerhört tråkigt att Dagbladet, som under 115 år varit en viktig nyhetsförmedlare och opinionsbildare i Medelpad, försvinner som egen tidning. I den uppkomna situationen är vi ändå glada att MittMedia har ambitionen att behålla så många journalistjobb som möjligt, och att man fortsätter att satsa på det som varit kännetecknande för Dagbladet, nämligen lokal och nära journalistik. Även om vi naturligtvis hellre hade sett en socialdemokratisk ledarsida är det bra att den socialdemokratiska opinionsjournalistiken får en plats i nya Sundsvalls Tidning och på ST.nu, säger Hans Stenberg och Ewa Back, som båda representerar de tidigare socialdemokratiska delägarna i Mittmedias samarbetsråd.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Dagbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.