tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Mittmedia gör e-böcker av 500 läsarnoveller

Publicerad: 8 september 2017, 11:00

Kulturchefen i Mittmedia, Cecilia Ekebjär.

Nu samlar Mittmedia omkring 500 läsarnoveller i flera e-böcker som kommer att publiceras på mediekoncernens sajter senare i höst. "På så sätt får novellerna leva vidare i en bok och inte bara hamna i ett 'svart hål'", säger Mittmedias kulturchef Cecilia Ekebjär.

Ämnen i artikeln:

Mittmedia

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Under sommaren publicerade Mittmedia kultur en serie om skrivande som gick under vinjetten ”SKRIV!”.

– Den innehöll ett tiotal avsnitt där författare, översättare och förläggare gav sin syn på skrivandet. Och läsarna fick många konkreta råd för att det skulle vara lätt att komma igång själv, säger Mittmedias kulturchef Cecilia Ekebjär.

Samtidigt som skrivserien lanserades utlystes också en novelltävling. Ämnet var fritt men omfånget begränsat till 8 000 tecken inklusive blanksteg. Och visst lyckades Mittmedia väcka skrivlusten hos publiken:

– Vi utlyste tävlingen och lade ut en adress dit man kunde skicka sitt bidrag. Sedan gick jag på semester. Och när jag kom tillbaka hade vi fått in närmare 500 noveller.

Omfattningen och kvalitén överraskade Cecilia Ekebjär:

– Jag hade aldrig vågat hoppas på att det skulle komma in så många noveller eller att de skulle hålla en så hög nivå.

Tävlingen avslutades den 20 augusti. Då började också Cecilia Ekebjär och juryns arbete med att ta sig igenom alla novellerna:

– Det har varit fantastiskt roligt att läsa och få ta del av alla de här berättelserna.

Nu har vinnaren i novelltävlingen utsetts; ”Den röda kameran” av Håkan Klang. En välskriven bok som hamnade i favorithögen direkt, berättar Cecilia Ekebjär. Håkan Klang får nu, förutom ett arvode på 3500 kronor, sin novell publicerad i alla Mittmedias kanaler; 18 sajter och 25 tidningar.

Men efter att vinnaren utsetts började kulturredaktionen fundera över vad de kunde göra med de andra hundratals tävlingsbidragen.

– Och alldeles nyligen gjorde ju Mittmedia en e-bok om Östersund FK så då tänkte vi att det vore väl perfekt att göra också av detta? På så sätt får novellerna leva vidare i en bok och inte bara hamna i ett ”svart hål”.

Just nu försöker Cecilia Ekebjär ta kontakt med samtliga novellskrivare för att få ett godkännande inför publiceringen. Men något arvode kan skribenterna inte vänta sig.

– Vi har tyvärr inte möjlighet att ge alla arvoden, men däremot får de chansen att publiceras.

E-böckerna publiceras på Mittmedias sajter senare i höst.

Juryn har bestått av litteraturprofessor emeritus, Bo G Jansson, litteraturrecensenten och kulturredaktören på Norrtelje Tidning, Margaretha Levin Blekastad, litteraturredaktören i Mittmedia och kulturredaktören på Gefle Dagblad, Kristian Ekenberg, och kulturchefen i Mittmedia, Cecilia Ekebjär.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev