Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Mittmedia frias i tryckfrihetsmål

Publicerad: 6 Oktober 2016, 12:24

Tryckfrihetsjuryn friar Mittmedia på samtliga sex punkter vilka gäller förtal och grovt förtal.


Ämnen i artikeln:

Mittmedia

Tryckfrihetsjuryn vid Falu tingsrätt friar Mittmedia från förtal och grovt förtal på samtliga sex punkter som behandlades. Beslutet meddelades på torsdagseftermiddagen, rapporterar dt.se.

”Vi har tagit vårt ansvar utifrån dels pressetiken, tagit hänsyn till lagen och rapporterat om något som haft allmänintresse. Men grunden i detta är om det är skäligt att rapportera om misstänkt ekonomisk brottslighet. Nu ser vi att det är det. Skulle det ha gått andra hållet skulle det så klart göra det svårare för oss att berätta om det som faktiskt allmänheten har rätt att känna till”, säger Carl-Johan Bergman, chefredaktör och ansvarig utgivare på DT till den egna tidningen.

Målet gällde två artiklar som publicerades i Mittmedia-ägda Nya Ludvika Tidning år 2007 och 2008. Artiklarna handlade om att polisen misstänkte en företagare för allvarlig ekonomisk brottslighet – samtidigt som Skatteverket ville upptaxera företagaren. Beslutet om upptaxering undanröjdes dock av förvaltningsrätten år 2010 och samma år ogillades åtalet gällande ekonomisk brottslighet av Falu tingsrätt.

Efter att företagaren frikänts stämde han Mittmedia för grovt förtal samt krävde tidningskoncernen på närmare en miljon i skadestånd. Det eftersom han kände sig utpekad som brottslig och klandervärd i sitt levnadsätt. Dessutom ansåg företagaren att artiklarna innehöll allvarliga anklagelser som innebär allmänhetens fördömande.

Men nu frias alltså Mittmedia. Och därmed ska företagaren betala mittmedias rättegångskostnader om drygt 200 000 kronor.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Mittmedia

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.