Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Mittmedia-affären närmar sig sitt avgörande – det här vet vi

Publicerad: 8 februari 2019, 07:10

Foto: Pexels.com

Ett besked om Mittmedias försäljning väntas under dagen. Fackklubbarna inom Bonnier har kallats till ett möte runt lunch, men Mittmediaklubbarna har inte hört något. Enligt uppgifter till Medievärlden ska affären publiceras under eftermiddagen och det är Bonnier som är köpare. UPPDATERAD


Ämnen i artikeln:

Mittmedia

Spekulationerna om Mittmedias framtid har varit många och långa sedan den 18 december då Resumé och Utkiksbloggen i stort sett samtidigt avslöjade att koncernen var till salu.

Medievärlden rapporterade under torsdagen att affären nu är så gott som i hamn och kommer att kommuniceras i dag fredag. Men enligt nya uppgifter på fredagsmorgonen ska det möte där ett beslut om affären väntas fattas ha skjutits fram från torsdag till fredag. Det skulle eventuellt kunna påverka dagens planerade tillkännagivande.

Fackklubbarna på Bonnier har kallats till möte runt lunch i dag. Medievärlden skriver här att affären kommer bli officiell klockan 13 i dag och att det mesta nu pekar mot att Bonnier blir köpare. Även Journalisten skriver nu att deras källor uppger att det blir Bonnier som köper Mittmedia. De skriver också att fackklubbarnas möte inleds klockan 11.

Nya uppgifter till Medievärlden gör nu gällande att affären kommer att offentliggöras senare än 13, men under dagen.

Ingen kallelse till personalinformation på Mittmedia har hittills gått ut.

Medievärlden följer utvecklingen under dagen.

Det här vet vi i nuläget:

Bonnier-facken informeras om något runt lunch: Fackklubbarna inom Bonnier har blivit kallade till möte runt lunch under fredagen. Vad mötet kommer handla om är dock oklart. Fackklubbarna på Mittmedia har dock inte fått någon information.

Mittmedia har stora ekonomiska problem: En försäljning av tidningskoncernen verkar vara ett måste, då Mittmedia ska vara väldigt nära obestånd. Uppgifter gjorde tidigare gällande att de inte skulle klara av att betala ut januarilönen till sina anställda. Den damp dock ned på de anställdas konton på löningsdagen. Men enligt uppgifter till Medievärlden under torsdagen är det ekonomiska läget prekärt. Ledningen har dock tidigare tillbakavisat liknande uppgifter i ett internt brev.

Två intressenter finns: Enligt uppgifterna till Medievärlden finns det två intressenter till att köpa Mittmedia. Antigen blir det norska Schibstedägda Polaris, som tillsammans med NWT och VK köper Mittmedia. Eller så blir det Bonnier News. Enligt vissa källor ska Bonnier vara allierade med norska Amedia.

Besparingar väntar: Oavsett vem som köper kommer någon form av besparing att behöva ske. Enligt Medievärldens uppgifter planerar Bonnier att spara in genom att göra sig av med chefer och annan överbyggnad men behålla den redaktionella styrkan. Polaris å sin sida är kända för att kapa hårt i de tidningar de köper. Det ska, enligt uppgifter, krävas besparingar på 250 miljoner svenska kronor för att få koncernen på fötter igen.

Bonnier har bjudit högst: Det ska vara Bonnier som erbjudit mest pengar för koncernen. De ska också ha erbjudit sig att lösa de akuta ekonomiska problemen. Polaris å sin sida har erbjudit den stiftelse som äger Mittmedia att få fortsätta äga en viss del av koncernen.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

Mittmedia

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.