Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag04.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Mitt i-tidningarna till salu

Publicerad: 28 Januari 2019, 09:41

Efter 300 miljoner svenska kronor i förluster vill riskkapitalbolaget Segulah nu sälja Mitt i-tidningarna. "Vi kommenterar aldrig denna typ av frågor", säger Segulahs huvudägare Gabriel Urwitz.


Ämnen i artikeln:

Roland TipnerMitt i

De 31 Mitt i-tidningarna i Mälardalen var en stabil kassako för danska Söndagsavisen sedan 1990-talet när de 2008 såldes till Stampen för 650 miljoner svenska kronor. De fortsatte ge god vinst tills de 2014 såldes vidare till Segulah för drygt 400 miljoner kronor. Sedan dess har siffrorna lyst knallrött.

Här är tre års nyckeltal som visar på Mitt i-tidningarnas problem (miljoner kronor):
2011: omsättning 340, resultat efter finansnetto 108.
2014: omsättning 306, resultat efter finansnetto 44.
2017: omsättning 220, resultat efter finansnetto – 49.

Mitt i:s moderbolag Topco ägs av fonden Segulah IV med säte på Jersey. Dess policy är att investera på tre till sju års horisont. När ägandet av Mitt i nu går in på femte året kan fonden summera förluster i storleksordningen 300 miljoner kronor. 2016 gjordes stora nedskrivningar av goodwill med motsvarande bokföringsmässiga förlust på 141 miljoner.

2017 gjorde Mitt i en liten bruttovinst (ebitda) på sju miljoner kronor, men efter finansnetto gick bolaget 49 miljoner back efter fortsatta goodwill-nedskrivningar. Enligt Medievärldens beräkningar har bolaget nu högst 150 miljoner i lån på Mitt i.

I dagarna sprids ett prospekt från Swedbank på Mitt i, som i dag har omkring 120 anställda. Gratistidningen har de senaste åren satsat på att utveckla lokala nyhets- och nöjessajter. Digital konvertering innebär oftast att växla enkronor i 25-öringar på annonsmarknaden, vilket är en särdeles svår ekvation för gratistidningar.

Men Mitt i:s största problem är konkurrensen från Direktpress, som Segulah försökt få köpa i omgångar, men då mötts av kalla handen från huvudägaren Roland Tipner. Det finns sannolikt bara plats för en gratis heltäckande nyhetstidning/sajt i Storstockholmsområdet, även om allt fler betaltidningar låser in allt mer av sitt material.

Medievärlden har bett Gabriel Urwitz om en kommentar till den planerade försäljningen. Han svarar i ett mejl:

”När det gäller Segulahs portföljbolag så kommenterar vi aldrig denna typ av frågor. Beklagar”.

Leif Holmkvist

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Roland TipnerMitt i

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.