Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Mitt Gävle gör nyhetssändningar på arabiska

Publicerad: 2 September 2016, 07:27

Fatemah Kajouj, nyhetsankare för Mitt Gävles arabiska webb-tv-nyheter. Foto: Mitt Gävle

I går var det premiär för Mittmedia-ägda gratistidningen Mitt Gävles lokala nyhetssändningar på arabiska som publiceras på tidningens Facebooksida.


För snart sju år sedan fick Jan Sundström, mångårig Mittmedia-medarbetare, uppdraget att starta gratistidningen Mitt Gävle. En av de första sakerna han såg till att göra var att skapa lättlästa nyhetsnotiser som översattes till somaliska, arabiska och finska. Satsningen beskriver Mitt Gävles redaktör som väldigt lyckad, bland annat eftersom texterna används flitigt i SFI-undervisningen.

– Mitt Gävles målgrupp är alla som inte har en dagstidning i dag – och det är framför allt folk under 40 och folk som invandrat till Sverige. För att nå den senare gruppen tyckte vi att översättningen till de tre språken var viktig.

Det är också Jan Sundström som är initiativtagare till att Mitt Gävle nu börjar läsa upp nyhetsnotiserna i webb-tv-format på tidningens Facebooksida:

– Av de som kommit hit och lyckats etablera sig i samhället har många tagit till sig papperstidningen, men det här är ett sätt att nå dem som inte kommit lika långt. Det första de som flytt hit gör är inte att börja läsa tidningen, men majoriteten har sociala medier, säger Jan Sundström och forsätter:

– Och även om de inte lärt sig språket än så har de lärt sig vad skatteverket, arbetsförmedlingen, försäkringskassan och kommunen är. Och många av våra lättlästa nyheter rör de områdena.

Nyhetsankare är Fatemah Kajouj som kom till Sverige från Aleppo tillsammans med sin dotter för ett år sedan. Fatemah Kajouj har en universitetsutbildning i ekonomi och har även jobbat en del som ekonomijournalist. Under hösten kommer hon – parallellt med sin SFI-undervisning – att praktisera två dagar i veckan på Mitt Gävle. Ett av hennes ansvarsområden blir att en gång i veckan läsa upp nyhetsnotiserna för publicering Facebooksidan:

– Fatemah är otroligt smart och skärpt. Vi gjorde två tagningar sedan satt det. Den här praktiken är förstås bra för henne i och med att hon får in en fot på arbetsmarknaden, men hon är också en stor tillgång för oss.

Premiäravsnittet, som publicerades i går, har redan visats 1 200 gånger. Jan Sundström är nöjd över spridningen:

– Ja, och vi har inte marknadsfört det alls utan antalet visningar har ökat av sig själv.

Gratistidningen Mitt Gävle startade våren 2012 och distribueras till alla hushåll i Gävle kommun. Upplagan ligger på 52 000. Jan Sundström är redaktör. Sedan november förra året producerar han tidningen på egen hand.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.