Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

”Missförstånd om producentansvar för returpapper”

Det är ett missförstånd att producentansvaret för returpapper, som riskerar höja papperspriset, skulle äta upp presstödet. Det finns ingen legal eller hanteringsmässig koppling mellan presstödet och producentansvaret, skriver Weine Wiqvist, vd Avfall Sverige.

Publicerad: 26 juni 2019, 05:23

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Weine Wiqvist, VD Avfall Sverige


I media förekommer då och då uppgifter om att kommande regler om bättre insamling och återvinning av returpapper och tidningar skulle försvåra det ”demokratiska!” uppdraget för tidningsutgivare att distribuera tidningar. Detta måste vara ett missförstånd.

Själva poängen med det så kallade förlängda ekonomiska producentansvaret är att samtliga kostnader hänförliga till den produkt som sätts på marknaden ska bäras av producenten, alltså den som sätter varan, i detta fall tidningar, på marknaden. Tanken är att detta ska skicka en signal om att förbättra produkten så att återvinningen förenklas. Notan hamnar till sist hos konsumenten, vilket också är tanken så de kan de göra riktiga miljöval.

Innebörden av de regler som regeringen beslutade om förra året är att det ska bli mer bekvämt att sortera förpackningar och tidningar och att det ska göras så nära bostaden som är praktisk genomförbart, alltså med ungefär samma standard som man sorterar annat hushållsavfall eller matavfall. Det menar vi är en rimlig utgångspunkt eftersom det i dagsläget är så att nästan en tredjedel av det avfall som hamnar i hushållsavfallet och matavfallet är just förpackningar och tidningar.

Regeringen slog också fast, helt i linje med gällande EU regler att samtliga kostnader för att fullfölja producenternas ansvar, exempelvis insamling och transport ska bäras av producenten. Det är verkligen på tiden eftersom fastighetsägare och kommuner i praktiken tvingats ta betydande kostnader och därmed subventionerat insamlingen under de 25 år producentansvaret funnits. Därmed har producentansvaret inte blivit det effektiva styrmedel som var tänkt. Men nu ska det bli bättre ordning.

Det förekommer i debatten uttalanden om att de högre kostnader som nu blir en realitet, eftersom producentansvaret genomförs som det var tänkt urholkar presstödet. Det är en märklig koppling. Det finns ju ingen legal eller hanteringsmässig koppling mellan presstödet och producentansvaret.

Producentansvar för tidningar är en svensk egen lösning, vars motsvarighet endast finns i Finland. Producentansvaret går ut på att själva produkten, i detta fall tidningar, ska tillverkas så att miljöbelastningen blir så liten som möjligt.

Men just tidningar kanske inte kan göras mycket annorlunda än som redan sker. Returpapper handlas också, sedan länge, som en vara på den internationella återvinningsmarknaden. Därför kanske det helt enkelt är fel med producentansvar för tidningar. Kanske skulle det vara enklare att lägga tillbaka ansvaret till kommunerna att se till att tidningar samlas in och återvinns på rätt sätt, så att hanteringen blir som i de flesta andra länder. Då skulle vare sig pappersproducenter eller utgivare längre behöva oroa sig över de kostnader som blir den naturliga följden av att bära det ansvar lagen föreskriver.

Weine Wiqvist
vd Avfall Sverige.

LÄS MER

Riksdagsledamot: Nya pappersregler äter upp presstödet (2019-06-17)

Ny miljöförordning kan ge chockhöjning av papperspriserna (2019-03-22)

Gratistidningarna: Gör om de nya återvinningsreglerna (2019-04-11)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.