Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Minskat anslag till taltidningar oroar synskadade

Publicerad: 30 November 2010, 07:15

Regeringen vill skära ner anslaget till taltidningsverksamheten med tio procent. Något som allvarligt oroar både Synskadades riksförbund och Taltidningsnämnden.


Skulle den tioprocentiga minskning som är föreslagen i budgetpropositionen bli verklighet skulle det få stora negativa konsekvenser för tillgången på inlästa dagstidningar. Det menar ledningen för Synskadades riksförbund i en skrivelse till kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth.

Där understryker organisationen att de ser det som anmärkningsvärt att regeringen vill ha en kraftig nedskärning av anslagen till taltidningarna samtidigt som ett större utvecklings- och förändringsarbete pågår. Bland annat handlar det om ett teknikskifte som i hög grad berör slutanvändarna, personer med läs- och skrivsvårigheter.

Medelåldern på medlemmarna är 78 år. Bara omkring 10 procent har tillgång till en dator med internetuppkoppling. Var fjärde har dessutom ytterligare någon funktionsnedsättning.

Även Taltidningsnämnden menar att förslaget om sänkt anslag kan få allvarliga negativa konsekvenser. Deras bedömning är att det inte går att göra en besparing i den storleken under mandatperioden. Därför vill de ha besked om vilka underlag och analyser som förslaget grundar sig på. Dessutom vill de veta vad i den nuvarande verksamheten som ska strykas och när om besparingarna blir verklighet.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.