Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Ministerns halvårslånga journalistbojkott

Publicerad: 21 januari 2016, 08:03

Sedan sommaren 2015 pratar inte Finlands utrikesminister, Sannfinländarnas partiledare Timo Soino, med journalister från KSF Media.


Hufvudstadsbladet (HBL) har sedan i somras försökt få till stånd en intervju med Sannfinländarnas partiledare Timo Soini som också är landets utrikesminister. Men han vägrar. Anledningen är att det enligt Timo Soini finns krönikörer i HBL som insinuerar att han är rasist. Var och när detta har skett har inte preciserats.

Tidningen har på ledarplats klarlagt att Timo Soini inte personligen anklagats för att vara rasist men att en av mediernas uppgifter är att granska hur rasistiska tendenser i partiet hanterats.

HBL:s chefredaktör Tommy Westerlund har i den egna tidningen påtalat det olämpliga i utrikesministerns agerande och det inte ligger i linje med den ministered som Timo Soini svurit. Där förbinder han sig att handla rättvist och opartiskt för medborgarnas och samhällets bästa.

Den bryter han nu mot då han inte behandlar alla massmedier rättvist och jämlikt genom att vägra ge HBL en intervju som utrikesminister, säger Tommy Westerlund till den egna tidningen. Han misstänker där att Soini blandar ihop rollerna som partiordförande och utrikesminister.

I förra veckan gick föreningen för de politiska journalisterna i Finland ut med ett ställningstagande där de krävde att utrikesministern häver bojkotten av KSF Media där HBL ingår.

Det är inte bara Finlands journalister som reagerat på utrikesministerns agerande. Även landets EU-parlamentariker tycker att det finns mycket att kritisera Timo Soini för. De menar att utrikesministern ringaktar rättsstatsprincipen och yttrandefriheten när han i sin blogg stöttar den polska regeringens när den nu kritiserats för att ha försökt begränsa såväl mediernas som domstolarnas oberoende. I bloggen skriver han att: ”EU-kommissionen ska inte mästra och lägga sig i det som sker i Polen. De som har fått makten i fria val ska också ha rätten att utöva sin politik.”

Ett mycket underligt uttalande menar EU-parlamentariker Liisa Jaakonsaari (sdp).

– Det är ett mycket underligt uttalande. Yttrandefriheten och rättsstatsprincipen hör till EU:s mest grundläggande värderingar. Om det här principerna kränks i ett medlemsland är det kommissionens plikt att utreda vad det är frågan om. I annat fall blir ju hela EU onödigt, men det kanske just det som Soini eftersträvar, säger hon till Svenska Yle.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.