Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Mindre nedskärning än väntat på Dagbladet

Publicerad: 21 december 2012, 08:59

Först såg det ut som Dagbladets personalstyrka skulle halveras. Men nu visar det sig att nedskärningarna inte blir så omfattande.


Ämnen i artikeln:

Dagbladet

Förhandlingarna om Dagbladets nya bemanning är nu avslutade. Från början var det sagt att 12,5 tjänster skulle bort. Men det slutade med 9 tjänster. Tre har tackat ja till erbjudandet om avgångsvederlag och sex har sagts upp.

Det är aldrig roligt att behöva säga upp personer. Men med tanke på utgångsläget är det ändå bra, säger Anders Ingvarsson, chefredaktör på Dagbladet.

Anledningen till att det inte blev så många som fick gå är, enligt Anders Ingvarsson, att när ledningen tittade på bemanningsplanen så behövdes det vara de 18,5 tjänster inklusive taltidningen som nu är kvar för att göra den nya tidningen.

När nya Dagbladet presenteras, sannolikt i april, kommer den att innehålla färre sidor men med tydligare prioriteringar.

I dag springer vi inte på alla bollar. Men vi kommer att springa på ännu färre bollar då. Fast det vi gör ska vi göra förbannat bra, säger Anders Ingvarsson.

Vad är det ni ska välja bort?

Det är jag inte beredd att säga ännu.

Tidningens kultur- och nöjesredaktör ska dock sluta som fast anställd och fortsätta som frilans.

Så det ligger i farans riktning att det blir mindre av den typen av material i framtiden.

Strategin går ut på att vara engagerande och väcka upp känslor.

Har Dagbladet råd med det kan det inte slå tillbaka mot tidningen om ni väcker negativa känslor?

Ja. Det måste jag tro. Och börjar vi tänka enbart populistiskt leder det fel. Då urholkas det vi står på.

I senaste TS-mätningen hade Dagbladet 10 700 läsare. Och målet på sikt är att få upp siffran över 12 000 så tidningen får fullt presstöd. Men nästa TS-siffra kommer inte att visa på en växande upplaga.

Men det handlar om ett marginellt tapp. Jag tror vi kommer att vara bland de tidningar i svensk dagspress som har det minsta tappet, både procentuellt och i faktiska tal, säger Anders Ingvarsson.

Dagbladets redaktion halveras 

Ämnen i artikeln:

Dagbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.