Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag25.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Min lokala rapportering blev hett stoff för rasistiskt vinklade medier

Ryska medier är vanligtvis inte intresserade av min journalistik. Men när jag skrev om bilbränder ville Vladimir Putins kanal ha mig med, skriver VLT-journalisten Karin Thornberg.

Publicerad: 4 November 2016, 12:13

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Karin Thornberg, journalist på VLT. Foto: Tony Persson.


Ämnen i artikeln:

VLT

Det började med ett kort mejl från Alexandra Obmanets, producent på RT international, tidigare känd som Russia Today. Rysk statligt finansierad och kontrollerad tv. Hon berömde mig för min undersökande journalistik och ville göra en intervju, om den migrant som hört av sig till mig efter min artikel.

Migrant? Hon syftade på den person, uppväxt i Sverige, som i ett mejl till mig gav sin förklaring till varför ungdomar på Skallberget sätter eld på bilar.

Det tog ett tag innan jag förstod varför hon visade intresse, men så småningom skickade hon mig länken till den brittiska högerkonservativa tidningen Daily Express, och deras version av det jag hade skrivit i VLT.

Jag började författa ett svar om att jag inte ville ställa upp på en intervju hos någon som använder sig av så uppenbart oseriösa källor. Hon hade ingen möjlighet att läsa mitt långa reportage. Jag hade ingen lust att med utgångspunkt ifrån ett kryddat, förvanskat och faktiskt i delar ihopljuget dokument bli intervjuad av en tv-kanal med tvivelaktigt rykte vars syften jag var osäker på.

Men innan jag skickade iväg det pratade jag med några kollegor och fick blandad respons. Skulle jag riskera att bli en nyttig idiot som utnyttjades för rysk antiväst-propaganda? Eller skulle jag göra det som för en journalist känns mest naturligt, nämligen att ta chansen att yttra mig och bemöta de uppenbara faktafelen?

Jag landade till slut i att vara med. Att konsekvent berätta om det jag själv fått fram och inte bjuda på något som kunde klippas ur sitt sammanhang och användas på fel sätt. Och det avgörande – skulle det bli fel så skulle jag kunna göra journalistik av det också.

Vi laddade med kamera, på mig och min datorskärm – intervjun gjordes via Skype – för att dokumentera hela intervjun.

Efter intervjun blev det tyst. RT gjorde sin egen artikel om bilbränderna i Västerås, och framför allt den unga man som skrev till VLT, men de utelämnar Daily Express uppgift om att det ska vara asylsökande som sätter eld på bilarna. Men tv-intervjun med mig är inte publicerad.

När jag frågar förklarar Alexandra Obmanets i ett mejlsvar till mig att de jobbar på ett större reportage och att de hoppas kunna inkludera intervjun med mig i den.

Så än vet jag inte var det landar. Men det är sannerligen en ny erfarenhet att det vi betecknar som klassisk lokaljournalistik (för vad kan vara mer nära än det som händer i våra bostadsområden?) plötsligt blir intressant på en internationell politisk nivå.

Karin Thornberg,

VLT

Texten publicerades ursprungligen på VLT. se.

VLT:s chefredaktör Daniel Nordström har bloggat om händelsen här.

Linnéa Kihlström

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

VLT

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.