Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Mildner diskuterar journalistrollen live

Publicerad: 4 Februari 2011, 09:58

Hur ser morgondagens journalistroll ut? Finns det behov av en ny yrkesidentitet? Det är frågor som Anders Mildner tar upp i Sim(o)s årsbok Vad väntar runt hörnet. I morgon fortsätter diskussionen i Lund och live på nätet.


Under rubriken ”Den stora upplösningen om behovet av en ny journalistidentitet” går Anders Mildner tillbaka i presshistorien för att ta reda på varifrån de journalistiska idealen egentligen kom ifrån och diskuterar sedan hur de står sig i dagens situation.

Frågeställningarna togs också upp i en debatt i slutet av januari mellan Anders Mildner, Helena Giertta, Journalistens chefredaktör, Fredrik Strömberg, creative director på Bonnier Tidskrifter Digitala Medier och Sigurd Allern, professor på JMK. Men det var inte så många som hade möjlighet att höra den. Därför ska nu Anders Mildner hålla en längre version av föredraget i Lund på lördag. Det, plus en efterföljande debatt ska direktsändas på nätet, med start klockan 13.00 här.

 Vi gör det här för folk som vill lyssna och ta frågan vidare, utifrån deras egna förutsättningar, säger Anders Mildner.

Han tar avstamp i 1800-talet för att jobba sig fram till i dag och en titt på morgondagen.

Den journalistiska identiteten har varit intakt under en väldigt lång tid, ända sedan 1800-talet, för att befästas under 1960-talet.

I dag har vi ett läge där internetutvecklingen sätter dessa ideal i ett annat ljus. De måste kanske omprövas och förändras.

Kraven på de som lämnar journalistskolorna i dag är helt annorlunda jämfört med för bara några år sedan framhåller Anders Mildner.

De ska inte bara ha klassisk journalistisk kompetens. De har även krav på sig att vara entreprenörer och kunna uppfinna morgondagens affärer.

Men det handlar också om att journalisterna ska förändra den egna attityden för att ha en roll i den framtida medievärlden. Inte ha en expertroll utan vara lika mycket lyssnare och filter.

Ta till exempel om det är en stor diskussion på Twitter, till exempel #prataomdet. Den fortgår oavsett vad journalisterna gör. Men det innebär inte att vi inte ska finnas där. Frågan är då, hur gör vi det bättre utifrån våra kunskap och hur drar vi nytta av den kollektiva kunskap som finns.

Helena Giertta, Journalistens chefredaktör, har reagerat på Anders Mildners text i en ledare. Där menar hon att hans tes är att journalister inte längre är nödvändiga.

Det här är en presshistorisk genomgång. Inte ett angrepp på journalistiken eller journalisterna. Jag menar inte heller att journalistiken inte längre behövs, säger Anders Mildner.

Sim(o)s bok Vad väntar runt hörnet kan laddas ner gratis till och med på söndag här.

Disskusionen om #journalistroll på Twitter här.

Anders Mildner om #journalistroll

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.