Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag05.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Mildare straff i hovrätten för hoten mot Expressen/GT

Publicerad: 19 November 2014, 09:46

Hovrätten mildrade domen mot den person som gjort sig skyldig till hotbrott mot Expressen/GT. UPPDATERAD


Ämnen i artikeln:

Jeanette Gustafsdotter

I Göteborgs tingsrätt fälldes mannen som hotat Expressen/GT till sex månaders fängelse för brott mot medborgerlig frihet.

En oenig hovrätt ändrar nu det till villkorlig dom för olaga hot. Anledningen till att hovrätten inte går på linjen att det handlar om brott mot medborgerlig frihet är att den skrivningen kommit till praktisk användning ytterst få gånger under de närmare 50 år som den gällt och den beskrivs förhållandevis kortfattat i juridiska dokument.

Hovrätten slår dock fast att Kamil Ryba begick sitt hotbrott med syfte att påverka den allmänna åsiktsbildningen.

Jag välkomnar att Göta hovrätt slår fast att den granskning av främlingsfientlighet på hatsajter som reportrarna David Baas och Christian Holmén gjorde hade ”betydelse för den allmänna åsiktsbildningen”. Det var ett viktigt besked från domstolen, tidigare har ju också Föreningen Grävande Journalister tilldelat Baas och Holmen ”Guldspaden” för samma reportage, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

Om Hovrättens beslut kommer att överklagas är inte klart ännu.

Domstolen fäller den här högerextremisten för olaga hot, men friar honom för brott mot medborgerlig frihet. Det hade varit en unik hovrättsdom om han hade fällts för högmålsbrott, och nu får åklagare och Expressen ta ställning till om vi ska söka prövningstillstånd i Högsta domstolen. Men detta måste vi diskutera med ombudet, advokat Esa Kymäläinen, och det kan jag inte svara på nu, säger Thomas Mattsson.

Det framgår av domen att det är bevisat att Kamil Ryba begick hotbrottet med uppsåt att påverka den allmänna åsiktsbildningen. Det är positivt att rättsväsendet konstaterar att han försökte påverka journalistiken med sitt hot och dömde till olaga hot. Det är också positivt att hovrätten var oenig när den inte fällde för brott mot medborgerlig frihet, säger Utgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter.

Men det är mycket tråkigt att hovrätten inte gick på den väg som tingsrätten gick, det vill säga, dömde till medborgerlig frihet. Det hade varit en bra markering. Hot mot journalister och mediehus är hot mot demokratin. Jag personligen hoppas att målet går till Högsta domstolen för att pröva brott mot medborgerlig frihet.

Sex mäklare stämmer Aftonbladet

Båda sidor överklagar GT-domen

Ämnen i artikeln:

Jeanette Gustafsdotter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.