Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag29.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Migrationsverket vill utvisa etiopisk journalist

Publicerad: 12 April 2007, 11:46

Migrationsverket anser inte att den regimkritiske etiopiske journalisten Yared Kinfe Abebe ska få uppehålls- och arbetstillstånd i Sverige. Han bör i stället avvisas till hemlandet. Verket har därför överklagar Migrationsdomstolens beslut att bevilja honom permanent uppehållstillstånd.


Yared Kinfe Abebe kom till Sverige sommaren 2002 och ansökte då om asyl. Som stöd för sin ansökan uppgav han att han för  den privatägda tidningen Bieza skrivit artiklar som var kritiska mot den etiopiska regimen, bland annat pekade han ut rättsväsendet som korrupt.  När tidningen stängdes fortsatte han under ett knappt år sitt journalistiska arbete på tidningen Mahlet. Därefter, år 2000, startade  han ett eget förlag, som han arbetade med fram till dess han lämnade landet. Han greps vid flera tillfällen av polis och hölls under en månad 1996 fängslad men släpptes i väntan på dom fri mot borgen.

Anledningen till gripandena var innehållet i artiklar han skrivit. När han 2002  på nytt kallades till domstol, som han själv tror för att dömas för det brott som han åtalades för 1996,  gick han under jorden. Han smugglades ut ur landet via Nairobi och kom till Gävle där han har en syster.
Enligt Yared Kinfe Abebe skulle han omedelbart hamna i fängelse om han återvände till Etiopien.

Migrationsverket fattade beslut i mars 2004. Verket såg inte Yared Kinfe Abebe som flykting eller som skyddsbehövande. Som bevis  för detta pekar verket på att han under den tid han varit fri mot borgen har kunnat utöva sitt yrke.

Ärendet överklagades till Migrationsdomstolen, som i början av mars meddelade att den upphävt  verkets beslut och beviljat Yared Kinfe Abebe permanent uppehållstillstånd, eftersom han, om han återvänder till Etiopien, riskerar att förföljas på grund av sin politiska uppfattning. Rättens rådman förklarade sig skiljaktig.

Migrationsverket har därefter överklagat ärendet till
Migrationsöverdomstolen.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.