Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Michael Skråmos svärmor anmäler Expressen för förtal

Publicerad: 2 juli 2019, 12:22

Expressens artikel. Foto: Expressens fasad Janne Næss.

Den döda IS-terroristen Michael Skråmos svärmor har polisanmält Expressen för förtal efter en artikel i vilken hon namn- och bildpublicerades. Svärmodern har skyddad identitet och Expressens publicering utsatte henne därmed för en risk, menar hon. UPPDATERAD


Ämnen i artikeln:

JK

Under förra veckan klev den numera döde svenske IS-terroristen Michael Skråmos svärmor in på en polisstation i västra Sverige för att polisanmäla Expressen för förtal. Det rapporterar Nyhetsbyrån Siren.

Bakgrunden var en stor artikel i Expressen som handlar om svärmoderns resa till Raqqa, där hennes dotters och Michael Skråmos åtta barn befann sig. I artikeln skrev Expressen ut både det namn svärmodern går under och det namn som står i folkbokföringen. Dessutom publicerade tidningen bilder på henne. Men svärmodern har skyddade uppgifter – och menar därför att publiceringen utgjorde ett hot mot henne.

”[Svärmodern] har skyddade uppgifter på grund av att hon utsätts för hot då hon också åkt för att ansluta sig till IS. [Svärmodern] är nu bosatt i Sverige igen”, står det i polisanmälan.

Polisen har förskjutit frågan till Justitiekanslern, som är den enda instans som kan väcka åtal för förtal. JK Mari Heidenborg säger att hon ännu inte tagit del av anmälan och att hon därför inte kan kommentera den i nuläget.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson säger att han inte anser att granskningen varit över gränsen.

– Den som aktivt har argumenterat för IS, och dessutom har försökt rekrytera kvinnor till en terrorgrupp, får finna sig i en journalistisk granskning i offentligheten.

Justitiekanslern har efter att den här artikeln publicerats beslutat att inte inleda en förundersökning. 

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

JK

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.