Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag26.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Mia Karlsvärd: ”Lagen kommer att leda till självcensur”

Publicerad: 24 Januari 2011, 12:58

Enligt PFK:s ordförande Mia Karlsvärd kommer regeringens förslag att leda till att fotografer börjar censurera sig själva.


Nu är det dags för alla publicister och chefredaktörer att vakna, för det här innebär att deras fotografer och bildjournalister kommer att börja censurera sig själva när de är ute på jobb, säger hon.

Mia Karlsvärd tycker att ansvaret måste ligga hos dem som publicerar.

Vad är kränkande fotografering? Är det jag som fotograferar som ska  tolka det eller den som fotograferas? Hur som helst är den  håller i  kameran som kommer anklagas för brott. Ansvaret ligger inte längre hos  ansvarig utgivare, utan hos mig som fotograf.

Enligt Mia Karlsvärd skulle lagen inte bara drabba pressfotografer.

Det är inte bara jag som yrkeskvinna som drabbas, utan även privatpersoner. Spontanfotograferingen kommer att bli lidande, och också den konstnärliga och dokumentära fotograferingen.

Vi har ett väldigt öppet samhälle, och jag tycker att vi ska vara rädda om det. Den här lagen kan leda till ett mer stängt samhälle.

Mia Karlsvärd skrev en debattartikel om riskerna med integritetslagstiftningen i Journalisten 2009.

Regeringen vill förbjuda närgången fotografering

Nya lagen slår mot bildjournalistiken

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.