Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag19.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Mexikansk journalist lever farligast i Latinamerika

Publicerad: 30 April 2008, 06:28

Mexiko har blivit Latinamerikans farligaste land att jobba i för journalister. Därför behövs omedelbara åtgärder för att stoppa angreppen mot det fria ordet. Säkerheten behöver stärkas på olika sätt, inte minst genom lagstiftning.


Det konstaterar en delegation som representerar elva internationella press- och yttrandefrihetsorganisationer som varit i Mexiko för att utvärdera situationen i landet.

Delegationen har rest runt och träffat bland annat företrädare för journalister och medieägare, mördade och försvunna journalisters familjer och representanter för såväl människorättsorganisationer som federala och lokala myndigheter. Hur många brott mot journalister förblir ostraffade, hur ser mediernas och deras medarbetares säkerhet och skydd ut och hur långt sträcker sig självcensuren? är frågor som den velat ha svar på.

De senaste åtta åren har minst 24 journalister och medarbetare i olika medier dödats, åtta har försvunnit och åtskilliga har hotats eller på ett eller annat sätt attackerats i direkt anslutning till sina uppdrag.
Majoriteten av  dessa mord och angrepp är ouppklarade, vilket i sin tur leder till en allmän självcensur, skriver den Londonbaserade organisationen Article 19, som var med i Mexiko.

Det största hindret i journalisternas arbete är organiserad brottslighet, korruption, bristande politiska ambitioner och de mexikanska myndigheternas misslyckande att ge journalisterna det skydd och den säkerhet som de behöver för att kunna göra sitt jobb.
För att man ska kunna komma till rätta med brott mot yttrandefriheten måste de ses som federala, heter det.

Delegationen ar också uppmärksammat hur myndigheterna styr sin annonsering för att straffa eller belöna medier. Också här kräver den en annan ordning.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.