Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Metros specialnummer ett flyktingvälkomnande

Publicerad: 9 September 2015, 07:31

UPPDATERAD. Dagens utgåva är tidningens sätt att välkomna flyktingarna och orientera läsare som vill hjälpa till. Metros nye chefredaktör berättar om initiativet.


Ämnen i artikeln:

Metro

Metro gör i dag en specialutgåva i vilken allt innehåll handlar om: Hur Sverige och svenskarna välkomnar de män, kvinnor och barn som flyr krig, terror och förtryck och är på väg hit. Och hur vi tar hand om dem som redan är här..

I dagens tidning är professorer, experter, politiker och människor med egen erfarenhet av att fly intervjuade.

Enligt Metros chefredaktör Eric Ljunggren är initiativet till specialgåvan inte enbart redaktionens utan hela företagets.

Vi är knappast först med att göra en specialutgåva om det som händer i Europa just nu, men det spelar exakt noll roll. Det här är inte en tävling. Den här tidningen kan, tyvärr, göras i dag, om en vecka, om en månad eller om hundra år.

Eric Ljunggren tycker att initiativet är viktigt eftersom de som är drabbade av krig, terror och förtryck är människor som vi alla kan hjälpa på ett eller annat sätt. Och läsarereaktionerna har varit enormt positiva, säger han:

De hör av sig och berättar att de är stolta över att läsa Metro, stolta över att bo i Sverige och att de är rörda och gråter. Någon tyckte dock att vi på Metro borde klä oss i folkdräkt och börja arbeta i riksdagen den feedbacken förstod jag inte riktigt.

Kommer vi få se mer av den här typen av ställningstaganden med dig som chefredaktör?

Metro är och ska vara en tidning som berör, med eller utan mig på förstasidan.

För en tid sedan gjorde Metro en stor nyhet av siffror från en opinionsundersökning om partisympatier som gjorts av mätföretaget Yougov på uppdrag av Metro. Men undersökningen kritiserades från flera håll, bland annat för användandet av en ifrågasatt mätningsmetod. Metro fick också kritik för att tidningen på sin löpsedel slog fast att Sverigedemokraterna nu är Sveriges största parti.

Är det här ett sätt att tydliggöra var Metro står?

Den här publiceringen har inte ett skvatt med några opinionsundersökningar att göra. Den här publiceringen handlar för oss på Metro inte om politik, den handlar om helt vanlig medmänsklighet.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Metro

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.