Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Metros skuldberg växer – distributör kräver mer

Publicerad: 27 Mars 2019, 09:48

Metros tidningsställ fortsätter att gapa tomma. Foto: Lucas De Vivo.

Kronofogden har fått in nya krav mot Metro – samtidigt som tidningsställen fortsätter att gapa tomma.


Ämnen i artikeln:

Metro

För andra dagen i rad gapade Metros tidningsställ tomma. Tidningen, som tryckts av Bonniers bolag Bold,  har inte haft råd att trycka den. Enligt Expressen beror det på att Bonnier krävt betalt i förskott för trycket, någon som Metro inte kunnat ge.

Hos Bonnier är det Mats Johansson, som sitter i företagets ledningsgrupp, som ansvarar för kontakten med Metro.

– Vi har en nära diskussion med Metro förstås. Men den får vara mellan oss. Vad som sker på Metro är det bäst att ägarna får svara på själva. De har bollen med vad de planerar framöver, säger han till Medievärlden.

Metro är storkund hos Bonnier. Dels har tidningen tryckts i företagets tryckerier, dels har den distribuerats av NIM, som Bonnier äger genom HD/Sydsvenskan. Några betalkrav från tryckeriet Bold finns inte hos Kronofogden. Men NIM kräver sedan tidigare runt 200.000 kronor av gratistidningen för distribution av tidningen i Skåne. Den 25 mars skickade NIM in ytterligare ett krav på Metro på 66.000 kronor via ett inkassoföretag. Tillsammans med de krav som Point logistik, som distribuerar tidningen i Borås, Sjuhäradsbygden och Skåne, har är skulderna till distributörer som ligger hos inkassobolag över en halv miljon kronor.

Beskeden från Metros ledning har varit många de senaste dagarna. I måndags fick inte de anställda lön, och ledningen har sagt att de ska begära en rekonstruktion för att på så sätt möjliggöra för de anställda att få del av den statliga lönegarantin. Vid klockan 11 på onsdagen hade ingen ansökan om rekonstruktion kommit in till Stockholms tingsrätt.

Kronofogden slog i slutet av förra veckan till mot konton som tillhörde Metro. I måndags hittades ytterligare ett konto som tillhörde Metro, men sedan dess har inga nya pengar drivits in, uppger Kronofogden på onsdagen.

Under morgonen kommenterade tidningens publisher och chefredaktör Thomas Eriksson för första gången den uteblivna tryckningen av tidningen. På dagens förstasida av tidningen, som enbart kommer ut som pdf, skriver Thomas Eriksson att ”trycksvärtan tillfälligt är slut”, men att tidningen snart kommer att återuppstå i ”en ny fysisk form”. Exakt vad som menas med det är i nuläget oklart.  Christen Ager Hanssen, Metros vd, har sagt till Expressen att han planerar att göra om tidningen till en veckotidning med utgivning fredagar. Det är dock inget som kommunicerats officiellt.

Så sent som i måndags uppgav Thomas Eriksson för Medievärlden att redaktionen jobbade som vanligt med tidningen. Medievärlden har sökt honom upprepade gånger sedan dess för att fråga om hur arbetet nu fortgår, dock utan framgång.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

Metro

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.