Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Metros skuldberg: Har inte betalat lönerna

Publicerad: 25 mars 2019, 09:11

Christen Ager-Hanssen, ägare och vd Metro. Foto: Press. och Wikimedia.

Anställda på tidningen Metro har inte fått sina löner under måndagen. Ledningen hänvisar till lönegarantin när de fått rekonstruktion beviljad. Bland Metros skuld finns miljoner till bolag som distribuerar tidningen. Förutom SL, som tidningen är skyldig närmare 9 miljoner, är det två distributionsbolag som inte fått betalt.


Ämnen i artikeln:

Christen Ager-HanssenMetro

Tidningen Metro har djupa ekonomiska problem. Som Medievärlden kunde avslöja tidigare i år har Metro stora skatteskulder – och fakturor på miljonbelopp till distributörer har inte blivit betalda utan hamnat hos indrivningsföretag. Medievärlden kan nu berätta att det är både kommuner, landsting och privata bolag som inte fått betalt.

Nu har inte heller personalen fått betalt. I ett mejl till personalen, som Expressen publicerat i sin helhet, skriver Christen Ager-Hanssen att de under dagens kommer ansöka om att få en rekonstruktion, och då kommer de anställda få lön via den statliga lönegarantin.

Tidningens ägare Christen Ager-Hanssen har under helgen sagt till Expressen att han blivit förd bakom ljuset när han, tillsammans med den tidigare affärsvännen Mats Qviberg, köpte Metro från Kinnevik. Han planerar därför att stämma bolaget på 300 miljoner kronor, som han har förlorat på köpet av tidningen.

Till Medievärlden har Christen Ager-Hanssen tidigare sagt att Metro just nu gör en nyemission på mellan 50 och 60 miljoner kronor som ska betala skulderna till bland annat Skatteverket. Nu uppger han till Expressen att Metro ska söka om att genomgå en rekonstruktion och att bolaget ska skära i personalkostnader och utgivningsfrekvens. Personalen på Metro har under dagen blivit informerade, men det är i nuläget okänt vad som kommit fram under mötet. Henrik Ek, editionschef på Metro, avböjer att kommentera vad som sagts på mötet.

Metros två bolag Metro Media House och Tidnings Aktiebolag Metro, har under lång tid dragits med stora förluster. Metro Media House gjorde 2017, det enda året som bolaget har redovisat, en förlust på över 61 miljoner kronor, enligt Alla bolags siffror. Tidnings Aktiebolaget Metro gjorde 2017 en förlust på 47 miljoner kronor, men har gått med över 100 miljoner kronor i förlust sedan 2013.

Medievärlden har försökt bena ut hur tidningens skulder ser ut. Hos Kronofogden finns det i dag en skuld för bolaget Metro Media House på närmare 9 miljoner svenska kronor i förfallen skatt. I fredags ska Kronofogden ha utmätt cirka 2,8 miljoner kronor från ett bankkonto som tillhörde Metro. De skulle innebära att det i dagsläget finns runt 6 miljoner kronor kvar i skatteskulder. Bolaget har också en obetald trängselskatt på 1.100 kronor.

I bolaget Tidnings aktiebolaget Metro, som även det ägs av Christen Ager-Hanssen, finns miljonskulder till privata bolag och kommuner. Totalt har 29 ärenden hamnat hos inkassobolag, men i dag är det åtta av dem, till fem olika bolag, som är oavslutade.

Skulderna är kopplade till distributionen av tidningen. Som Medievärlden tidigare avslöjat har SL ett krav på närmare 10 miljoner kronor för distributionen. Vid det tillfället sade Christen Ager-Hanssen till Medievärlden att han inte var nöjd med vad SL levererat och att han ansåg att det var SL som var skyldig honom pengar.

Men flera andra bolag som distribuerar tidningen på Metro har skickat in anspråk till olika inkassobolag, enligt Kronofogden. Bolaget Point Logistik, som levererar tidningen i Borås, Sjuhäradsbygden och Skåne, har krav på över 260.000 kronor hos Metro. I nuläget levereras tidningen som den ska, men vd Johan Lundin, säger att om inte Metro betalar kommer Point Logistik att sluta distribuera tidningen.

– Vi förutsätter att de fullföljer sina åtaganden, säger Johan Lundin, som inte varit i kontakt med Metro sedan fakturorna slutade betalas.

Även NIM distriubtion, som ägs av HD/Sydsvenskan, har anspråk på över 200.000 kronor hos Metro. Det är distributionen av tidningsställ som fakturorna rör, uppger en person på bolaget för Medievärlden – men vill inte kommentera ärendet närmare.

Även Ängelholms kommun har ett anspråk på runt 9.000 kronor. Enligt kommunens presstjänst handlar det om 18 stycken tidningsställ som tidningen satt upp i kommunen, men inte betalat för.

Uppdatering: I en tidigare version stod det att Metro hade skulder till Stockholms kommun. Dessa ska dock bara betalda, uppger kommunen via presstjänsten under måndagseftermiddagen.

Mer på Medievärlden Premium

Gratistidningarna – vinnare och försvinnare

Det finns fyra stora aktörer på den svenska gratistidnings-marknaden. Tre av dem förlorar räckvidd och intäkter medan den fjärde ökar. Men det finns aktörer som kan förändra hela spelplanen och en strukturaffär kan komma redan i år, skriver Sakari Pitkänen i en analys.

Läs Sakari Pitkänens analys för Medievärlden Premiums räkning (kräver inlogg) som publicerades 2018-01-25.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

Christen Ager-HanssenMetro

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.