Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag27.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Metros chefredaktör om avhoppen

Publicerad: 15 Maj 2017, 09:28

Staffan Erfors. Foto: Pressbild

I dag stod det klart att Metros två nyhetschefer lämnar tidningen. Samtidigt bryter TV4 sitt samarbete med Viralgranskaren efter Qvibergs och Ager-Hanssens omtalade uttalanden. Metros chefredaktör, Staffan Erfors, kommenterar de senaste dagarnas händelser.


Ämnen i artikeln:

MetroStaffan Erfors

Medievärlden har i dag rapporterat att Metro tappar sina två nyhetschefer Emmelie Wallroth och Johanna Cardell. Tidningens chefredaktör, Staffan Erfors, har känt till avhoppen en tid:

– Johanna Cardell sade upp sig i påskas och Emmelie Wallroth för två veckor sedan. Jag har önskat båda lycka till. De har gjort ett utmärkt jobb och verkligen imponerat på mig och alla andra.

Johanna Cardell går tillbaka till Expressen, där hon tidigare varit tillförordnad nyhetschef för sajten. Emmelie Wallroth går till ett nytt jobb på Omni som nyhets- och utvecklingsredaktör.

Samtidigt sjösattes i dag en ny organisation. Henrik Ek, ställföreträdande chefredaktör och ansvarig utgivare på Metro, leder nu det operativa arbetet på redaktionen.

– Syftet med den här organisationen är egentligen att vi ska producera ännu mer. Därför har vi tagit bort en del chefsroller. Johanna och Emmelies tjänster, som renodlade nyhetschefer på heltid, var till exempel borttagna. Kanske bidrog det till deras känsla att vilja göra något annat.

Har du gjort några kopplingar kring de här avhoppen och förändringarna av ägare och ledning på Metro?

– Nej, det har jag inte gjort med de här två personerna. Och de har inte givit något som helst uttryck för det. Johanna sade att hon funderat på att göra något annat en längre tid, och Emmelie fick den här chansen på Omni. Sedan vad de känner och säger i dag till dig eller andra får stå för dem. Men vi hade en bra dialog i samband med att de skulle sluta.

På förmiddagen stod det också klart att TV4 bryter samarbetet med Viralgranskaren.

– Jag har talat med TV4:s programdirektör Viveka Hansson och jag förstår deras resonemang kring det hela, säger Staffan Erfors och fortsätter:

– Sedan tror inte jag att Viveka för ett ögonblick faktiskt tror att Viralgranskarens journalistik låter sig påverkas av klåfingriga ägare. Men just nu sätts det en bild av Metro där tidningens oberoende ifrågasätts och den bilden har jag förståelse för att TV4 vill distansera sig från. Jag respekterar TV4:s beslut.

I lördagens pressmeddelande som föranleddes av artikeln i Nyheter Idag så underströk du att det är just du och ingen annan som fattar beslut om Metros journalistik. Trots det verkar det finnas en oro för ägarnas styrning av innehållet. Vad tänker du om det?

– Ungefär det jag sagt till redaktionen nu på förmiddagen. Vad är det vi kan göra i dag? Jo, vi kan fortsätta vårt arbete som journalister som handlar om att göra en oberoende och konsekvensneutral journalistisk produkt. Den enda uppdragsgivare vi har är sanningen.

Läs också

Metros andra nyhetschef lämnar också

Nyhetschef lämnar Metro

TV4 avbryter Metro-samarbete

Trumpen Qviberg kan kvadda Metros affär

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

MetroStaffan Erfors

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.