Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Metro krymper redaktionen med elva tjänster

Publicerad: 6 maj 2019, 07:06

Ett av de tomma Metro-ställen. Foto: Lucas De Vivo.

I Metros nya organisationsplan finns det elva tjänster färre. Tre anställda sägs upp och två som jobbade via bemanningsbolag får sluta, rapporterar Journalisten.


Ämnen i artikeln:

Metro

Som Medievärlden tidigare har kunnat berätta väntar stora nedskärningar för Metro. 120 anställda ska bli 70. Sedan tidigare har 30 personer sagts upp när Göteborgs och Malmö-editionerna lagts ned, rapporterar Dagens Media.

Nu är förhandlingarna om en ny organisationsplan på redaktionen i Stockholm klar. Den nya organisationen innehåller 11 tjänster färre än den förra. Sex av de tjänsterna var dock vakanta sedan tidigare. Tre anställda, en redigerare och en två reportrar sägs upp, och två redigerare som hyrdes in via bemanningsbolag får sluta, skriver Journalisten.

”Det är förstås supersorgligt att förlora duktiga och trevliga kollegor. Samtidigt känns det som att vi på redaktionen drabbades ganska milt jämfört med andra delar av företaget”, säger Niklas Wennergren, tf ordförande för Metros journalistklubb, till Journalisten.

Det var den 8 mars som Medievärlden kunde avslöja att Metros ägarbolag Metro Media House har stora skulder till Skatteverket. Därefter har kronofogden slagit till mot tidningens bankkonton, vilket gjorde att de inte längre hade möjlighet att betala ut löner till de anställda. Därmed fanns ingen annan utväg än att ansöka om en rekonstruktion – vilken fortfarande pågår.

Metro har totalt skulder på runt 60 miljoner kronor fördelat på sina två bolag, och vill att dessa ska skrivas ned med 75 procent i en ackordsuppgörelse med borgenärerna. För att klara bolagets framtida ekonomi har man minskat utgivningen till en gång i veckan och ska öka intäkterna genom nya annonssamarbeten. Skatteverket, som är en av de största borgenärerna, ville inte att rekonstruktionen skulle få fortsätta, men tingsrätten var av en annan åsikt och godkände att bolaget fortsätter försöka få ordning på ekonomin.

Innan sommaren hoppas bolagets rekonstruktör advokat Helena Ståbi att en ackordsuppgörelse ska kunna presenteras och att rekonstruktionen ska kunna avslutas efter sommaren.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

Metro

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.