Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag26.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Metro kommer genomgå rekonstruktion

Publicerad: 29 Mars 2019, 12:21

Metros rekonstruktionsansökan har nu lämnats in till och blivit godkänd av tingsrätten. Gratistidningsbolaget har skulder på 59 miljoner kronor till över 150 olika bolag. Rekonstruktionen förväntas pågå i upp till ett halvår, skriver bolaget.


Ämnen i artikeln:

Metro

Metros ansökan om en rekonstruktion har i dag inkommit till Stockholms tingsrätt.

Räkningarna hade minst sagt lagt sig på hög hos Metro. Som Medievärlden tidigare rapporterat har flera bolag skickat in betalningsförelägganden via kron ofgoden. Men många fler väntar på att få betalt. I den förteckning över antalet borgenärer, alltså de som Metro är skyldiga pengar, listas, utöver de koncerninterna skulderna och skatteverket, 154 olika bolag. Det är allt från restaurangnotor på några tusenlappar till över en halvmiljon till enskilda bolag. Exempelvis har Metro fått en faktura på 413.000 kronor till bolaget som driver Friends Arena som ännu inte betalats. Opinionsundersökningbolagen Youguv och Kantar/Sifo väntar på totalt 1,3 miljoner kronor från Metro.

Totalt har bolaget 59 miljoner kronor i skulder. Allra störst del står de koncerninterna skulderna för. De uppgår till över 34 miljoner kronor. Skatteverket väntar på betalning på över 11 miljoner kronor.

I förteckningen finns inte skulden till SL eller distributionsbolagen, som Medievärlden tidigare rapporterat om, med. Det är oklart om de skulderna betalats, eller om de inte avses betalas. Cristen Ager-Hanssen, vd för Metro, har tidigare sagt att bolaget inte avser betala skulden till SL då de anser det avtalet avslutat.

Hur mycket pengar borgenärerna kommer att få efter rekonstruktionen är i nuläget oklart. En så kallad ackordsförhandling ska inledas, där de oprioriterade borgenärerna måste gå med på att skriva ned sina skulder för att nedskrivningen ska gå igenom.

I sin ansökan skriver bolaget att det är den vikande annonsmarknaden, till följd av Facebook och Twitters framfart, som ligger bakom problemen. Metro har därför arbetat med att ställa om sin affärsmodell. De har bland annat tecknat avtal med flera e-handelsföretag och så har man investerat i den digitala plattformen. Men de förluster som bolaget har dragits med de senaste åren har skapat skulder som tynger bolaget, skriver de.

Bolaget behöver nu ”tid och andrum för att slutföra sitt omställningsarbete samt för att hantera sina skulder på ett korrekt sätt”. Därför ansöker de nu om rekonstruktion skriver de.

Efter bara en dryg timme godkände tingsrätten rekonstruktionsansökan. Rekonstruktör blev som önskat av Metro advokat Helena Ståbi, skriver Expressen. Det betyder att kronofogden nu slutar försöka utmäta bolagets tillgångar.

Rekonstruktionen bedöms preliminärt pågå i tre till sex månader, skriver Metro i sin ansökan.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

Metro

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.