Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Metro inrättar en dag om källkritik

Publicerad: 12 December 2016, 10:43

Metros Viralgranskaren vill uppmärksamma vikten av källkritiskt tänkande på nätet. Därför inrättas nu en särskild dag på temat: ”Det behövs en uppryckning”, säger Åsa Larsson, redaktör på Viralgranskaren.


Viralgranskaren startade 13 mars 2014. På dagen tre år senare, 13 mars 2017, arrangerar Metro för första gången Källkritikens dag.

Åsa Larsson, redaktör på Viralgranskaren, berättar om bakgrunden till initiativet:

– På första april är såväl medier som privatpersoner extra noggranna med källkritiken för att inte bli lurade. Vi vill lyfta att man ska ha den inställningen varje dag när man läser och sprider nyheter i sitt flöde. Och vi kände att det finns dagar för massor med saker men inte för det här. Den 13 mars är till exempel Mazarinens dag, men nu får den maka lite på sig, säger Åsa Larsson och fortsätter:

– Det är många som är ute på nätet och inte tänker på att saker inte alltid är som de verkar. Man är bra på att dela vidare snabbt, men sämre på att kolla upp vad det är man delat. Och då får man de här stora delningsvågorna med saker som får enorm spridning trots att innehållet kanske inte stämmer. Och även om man rättar i efterhand så får en rättelse betydligt mindre spridning.

På Källkritikens dag står programpunkter om källkritik och bristen på källkritik samt konspirationsteorier, myter, missuppfattningar, propaganda och psykologin bakom varför vi låter oss luras på schemat. Alla som vill är välkomna att delta; skolor, arbetsplatser och andra som vill lära sig mer kring de här frågorna.

– Och kan man inte delta själv på Kulturhuset så ska man kunna följa det hela på nätet.

I samband med lanseringen släpps också ett Chrome-tillägg som varnar för fejknyheter.

Vad hoppas ni att den här dagen ska leda till?

– Att det blir en uppryckning över hela fältet. Vi vill ge något konkret till skolor och elever att utgå från så att arbetet med källkritik blir mer naturligt. Men vi hoppas också att den här frågan ska väckas bland allmänheten. Jag tror det är viktigt att vi blir bättre på det här. Det kommer att komma tidpunkter när vi behöver vara lite motståndskraftiga.

Samma år som Viralgranskaren startade prisades initiativet med Stora Journalistpriset i klassen Årets förnyare.

Hur upplever ni att ert arbete på det här området tas emot?

– Nästan odelat positivt. Folk tycker att det här är viktigt. Många av dem som är ”med oss” är redan duktiga och har koll på källkritik och ger oss tips. Det är väl mer folk som inte känner till oss som vi hoppas nå ut till och ha en effekt på.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.