Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Metro i konflikt med SL – ägarna går in med 50 nya miljoner

Publicerad: 11 mars 2019, 13:23

Christen Ager-Hanssen, ägare och vd Metro. Foto: Press. och Wikimedia.

SL har skickat ett krav på nära 10 miljoner kronor mot Metro för utebliven betalning för distributionen i kollektivtrafiken. Tidningens ägare Christen Ager-Hanssen säger att de sagt upp avtalet då de inte varit nöjda och att SL är skyldiga Metro pengar. Samtidigt uppger han att Custos går in med 50-60 miljoner för att täcka tidningens skatteskulder.


Ämnen i artikeln:

Christen Ager-HanssenSLMetro

Metro och SL har hamnat i en konflikt om betalning för distributionen av gratistidningen i Stockholms kollektivtrafik. SL har skickat en faktura på 9,8 miljoner kronor till inkassobolaget Intrum Justitia som bolaget kräver att Metro ska betala. Det uppger SL:s presstjänst för Medievärlden.

Vad händer om de inte betalar?

– Vi förutsätter att de kommer att betala så vi spekulerar inte i det, säger Claes Keisu, pressansvarig på SL.

Men Metros ägare Christen Ager-Hanssen tänker inte betala. Han säger att tidningen sade upp sitt avtal sommaren 2018 och han är inte är nöjd med hur SL har hanterat situationen.

– Vi har en tvist med dem. Vi vill inte använda SL och de har inte gjort sitt jobb. Vi anser inte att vi har en skuld till dem. De har inte gjort det jobb som de ska göra.

Hur kommer ni att göra med distributionen framöver om ni slutar använda SL?

– SL står bara för 10 procent av vår distribution. Vi har byggt upp helt andra distributionskanaler. När vi lade ned vår distribution i kollektivtrafiken i Göteborg så ökade vi där. Därför anser vi att SL varit ett hinder för vår utveckling och vi anser att vi har ett krav mot dem. Vi ser fram emot att driva den saken i rätten, säger Christen Ager-Hanssen.

Så det blir en rättslig fråga av det här?

– Om de inte drar tillbaka det här så tar vi det till rätten, men vi anser att de är skyldiga oss pengar.

Hur mycket anser ni att SL är skyldiga er?

– Det har vi inte räknat ut exakt men de har inte levererat enligt avtal.

Vad är det som de inte levererat?

– Det är ett antal saker men det är en sak som vi tar i rätten om de inte drar tillbaka det här.

Claes Keisu på SL säger att frågan om ersättning är något som de kommer att diskutera med Metro – och inte via medierna.

– Det kommer att starta en process där vi för en diskussion om våra krav och deras synpunkter, säger han.

I fredags kunde Medievärlden berätta att Metro har skatteskulder på nästan 8,9 miljoner kronor och att tidningens ägarbolag gör en nyemission. Nu säger Christen Ager-Hanssen att hans bolag Custos AB beslutat sig för att gå in med mellan 50 och 60 miljoner kronor i bolaget.

– Vi satsar på Metro och kommer gå in med de här pengarna i slutet av mars, säger han.

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.