Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Metro har skuldberg till Skatteverket – gör nyemission

Publicerad: 8 Mars 2019, 09:27

Christen Ager-Hanssen, vd på Metro. Foto: Press.

Metro har skulder på närmare nio miljoner till Skatteverket, kan Medievärlden avslöja. Nu gör bolaget en nyemission, säger vd Christen Ager Hanssen. Samtidigt ligger de i konflikt med redaktionens hyresvärd.


Ämnen i artikeln:

Christen Ager-HanssenMetro

Sedan årsskiftet har tidningen Metro Media House dragit på sig stora skulder. Hos kronofogden har skulderna till Skatteverket växt sig till över 8,9 miljoner kronor. Dessutom finns det ansökningar om ytterligare åtta betalningsförelägganden som ännu inte är fastställda skulder som totalt uppgår till 1,3 miljoner kronor, om alla kraven är korrekta, kan Medievärlden nu berätta.

Metros vd Christen Ager Hanssen säger att tidningen är inne i en nyemission som ska vara avslutad den 29 mars. De har också fått anstånd från Skatteverket för att kunna betala av skulderna efter nyemissionen.

– Custos investerar i bolaget genom en nyemission, och vi har pratat med Skatteverket om det, säger han.

Hur går det med nyemissionen?

– Det går bra.Vi har tagit in nytt kapital som gör att vi kan finansiera Metro, säger han.

Samtidigt har tidningens redaktions hyresvärd Alecta pension skickat in en stämning för utebliven hyra för Metros lokaler på regeringsgatan, något som sajten Sak och Liv var först med att rapportera om.

“Metro Media House AB har underlåtit att erlägga hyra inom två dagar från förfallodagen. Dröjsmålet är inte av ringa betydelse. Hyresrätten är därmed förverkad och Metro Media House AB är till följd därav skyldig att omgående avflytta från lokalen jämte utrymmen och betala förfallna hyror”, skriver Alecta i sin stämningsansökan.

Till Medievärlden säger Danor Ghersinich, ansvarig för Alectas fastigheter i Stockholm att det är ett rutinförfarande från bolagets sida.

– Metro har under en längre tid varit sena med hyresinbetalningar och det här är standardrutinen när en hyresgäst inte betalar hyran. Den gäller oavsett vilken fastighet och vilken hyresgäst, säger Danor Ghersinich, ansvarig för Alectas fastigheter i Stockholm.

Christen Ager Hanssen säger att det handlar om en åsiktsskillnad mellan Alecta och Metro som ligger bakom att hyran nu hamnat i rätten.

– Vi har sagt upp våra lokaler för att koncernen ska flytta till nya lokaler. Vi har sett massa felaktigheter som vi vill diskutera och då har vi hållit tillbaka hyran.

Christen Ager Hanssen säger att han tror på Metro.

– Vi tror på de förändringar vi gjort och den nya affärsmodellen som vi har.

Är utgivning av Metro i fara?

– Nej, absolut inte.

Mer på Medievärlden Premium

Gratistidningarna – vinnare och försvinnare

Det finns fyra stora aktörer på den svenska gratistidnings-marknaden. Tre av dem förlorar räckvidd och intäkter medan den fjärde ökar. Men det finns aktörer som kan förändra hela spelplanen och en strukturaffär kan komma redan i år, skriver Sakari Pitkänen i en analys.

Läs Sakari Pitkänens analys för Medievärlden Premiums räkning (kräver inlogg) som publicerades 2018-01-25.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

Christen Ager-HanssenMetro

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.