Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Metro fyller ettan med falska nyheter

Publicerad: 3 maj 2017, 06:24

Metros etta – fylld med falska nyheter – på Pressfrihetens dag 2017.

Metro uppmärksammar Pressfrihetens dag och vikten av den fria pressen genom att ägna hela ettan åt så kallade "fake news".


Ämnen i artikeln:

MetroPressbyrånStaffan Erfors

Samtliga rubriker och puffar på dagens förstasida är påhittade. På så sätt vill Metro och annonspartnern Pressbyrån rikta strålkastarna mot riskerna med falska nyheter – och uppmärksamma betydelsen av källkritik.

”Faktagranskning är en enormt viktig del av vår kärnverksamhet. Med hjälp av Viralgranskaren och vårt arrangemang källkritikens dag är vi ledande i svensk media på området. Nästa år är det valår och redan nu tar vi höjd för att ytterligare förstärka Viralgranskarens verksamhet allt i syfte att avslöja falska nyheter”, säger Staffan Erfors, chefredaktör för Metro, i ett pressmeddelande.

Förra året lät Metro Pressbyrån svärta ned stora delar av texten på tidningens fram- och baksida för att exemplifiera vad censur innebär. Annonssamarbetet fick stor uppmärksamhet.

”Pressbyråns kärnverksamhet har alltid varit press och vi fortsätter att arbeta för att sprida det fria ordet och bra journalistik över Sverige, därför är samarbetet med Metro extra givande”, säger Lennart Schultz, chef för pr och media på Pressbyrån, i en kommentar.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.