Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Metoo och TT-telegram bakom fördubblingen av PON-fällningar

Publicerad: 23 januari 2019, 11:36

Ola Sigvardsson, Allmänhetens pressombudsman (PO). Foto: Jonas Hellsén

86 publiceringar fälldes i Pressens Opinionsnämnd under förra året. Det bröt trenden av ett minskat antal fällningar som pågått sedan 2002. "Jag tycker det är att gå för långt att säga att det skett ett systemskifte", säger Allmänhetens Pressombudsman Ola Sigvardsson.


Ämnen i artikeln:

TTPO

Antalet fällningar i PON ökade från 33 stycken 2017 till 86 förra året. Samtidigt anmäldes fler publiceringar än någonsin tidigare till Allmänhetens Pressombudsman (PO), visar PO:s årsberättelse.

– Det ökande antalet anmälningar visar att det finns en relevans för systemet. Det visar också att det finns ett förtroende för systemet, annars skulle inte anmälningarna öka, säger PO Ola Sigvardsson.

Ola Sigvardsson framhåller att många av anmälningarna och fällningarna handlar om väldigt ovanliga omständigheter. Dels är det tre TT-telegram som fällts och som publicerats automatiskt på många sajter. Eftersom inte ansvaret för publiceringen överförs till TT vid den typen av automatiska publiceringar ledde det till att många fälldes för samma publicering.

– Att TT-telegram fälls på det här sättet har aldrig hänt tidigare. De har skärpt sina rutiner och under 2018 har inga sådana anmälningar inkommit, så det verkar som att deras nya rutiner fungerar, säger Ola Sigvardsson.

Även Metoo ledde till många anmälningar, och även där säger Ola Sigvardsson att det var unika omständigheter som ledde till många anmälningar.

– Omständigheterna, som det viktiga budskapet och högt tryck från sociala medier, gjorde att tidningar valde att publicera namn på de utpekade.

Om man räknar bort fällningarna från TT-telegramen och Metoo återstår det bara 19 fällningar under året, slår Ola Sigvardsson fast.

– Därför tycker jag att det är att gå för långt att säga att det skett ett systemskifte, det vill säga att tidningarna valt att släppa efter när det gäller de etiska övervägandena. Det finns inget som tyder på det under 2018. I år är det mer ”business as usual”. De anmälningar som inkommit har ingen ny karaktär jämfört med tidigare. Man kan säga att den svenska pressen håller en fortsatt hög nivå när det gäller de etiska övervägandena.

Läs också

Nytt massklander av TT-telegram (2018-05-30)

Åtta tidningar klandras för TT-telegram (2018-02-22)

PO: #metoo och TT-flöden viktigaste frågorna (2018-01-22)

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

TTPO

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.