Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Merparten sägs upp från Tidnings AB Metro

Publicerad: 28 juni 2019, 05:23

Christen Ager-Hanssen, ägare och vd Metro. Foto: Press. och Wikimedia.

Metros ansökan om förlängd rekonstruktion har lämnats in till Stockholms tingsrätt. Där framkommer att merparten av de anställda i dotterbolaget sägs upp – och att ett antal tjänster i moderbolaget också kommer att försvinna.


Ämnen i artikeln:

Metro

Sedan i tisdags har det stormat rejält kring gratistidningen Metro. Det efter att ägaren Christen Ager-Hanssen sagt till Expressen att Metro, på hans inrådan, kommer att göra sig av med alla journalister. I en intervju med Medievärlden sade Ager-Hanssen sedan:

– Jag har gett en rekommendation till styrelsen i Tidnings AB Metro att dra ned på journalisterna. Jag tycker det är ett ineffektivt och gammeldags sätt att skapa content. Det har styrelsen fattat beslut om nu, enligt den information jag fått. Men det är inte jag som fattat det formella beslutet.

Metro genomgår sedan tre månader tillbaka en rekonstruktion. På fredagsmorgonen hade en ansökan om att förlänga rekonstruktionen kommit in till Stockholms tingsrätt, något som reglerna för rekonstruktion föreskriver.

I ansökan framkommer att ”merparten” av tjänsterna i Tidnings Aktiebolaget Metro kommer att försvinna. Även vissa tjänster i moderbolaget Metro Media House kommer att försvinna, enligt ansökan.

Det har pågått förhandlingar på Metro mellan ledningen och facket. Men varken fackliga representanter eller ledningen har velat kommentera exakt vad förhandlingarna kommer att landa i. Syftet är att minska kostnaderna och fortsätta anpassningen till en mer digital affär.

Sedan tidigare har personalstyrkan i de två bolagen minskat från 140 till 65 anställda. Det har gjort att Metros personalkostnader minskat från 6,2 miljoner till 1,9 miljoner i månaden.

Metro har sparat över 150 miljoner kronor genom att säga upp flera leverantörsavtal och genom att byta redaktionslokaler.

Rekonstruktören skriver också att det finns ”förbättringspotential” kring intäkterna. Men dessa kan först nås när rekonstruktionen är avslutad, då många av bolagets kunder har policys som gör att de inte kan göra affärer med bolag som befinner sig i rekonstruktion.

I ansökan om förlängd rekonstruktion framgår också att Metro inte har dragit på sig några nya skulder under rekonstruktionsperioden.

Metro räknar med att kunna erbjuda ett så kallat ackord, alltså ett förslag på hur stor nedskrivningen av bolagets skulder ska bli, i slutet av augusti. Tidigare har det nämnts en nedskrivning på 75 procent av de skulder bolaget hade när det tvingades till rekonstruktion. Metro hade skulder på runt 59 miljoner kronor.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

Metro

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.