Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag27.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Mer respekt lovar gott

Publicerad: 12 Juni 2003, 10:01

Hans Wahlström var stridbar företrädare för tidningsbuden. Han är den fjärde före detta företrädaren för olika parter i dagspressen som intervjuas i Veteranernas visioner.


Under 20 år var det tidningsbuden som Hans Wahlström ägnade en stor del av sin tid åt. Även på distributionssidan märktes det att blyet försvann. Relationerna mellan arbetsgivare och anställda förändrades, tycker Hans Wahlström.
– Grafikerna var ju väldigt starka men jag märkte att deras fackliga betydelse vattnades ur successivt. Det kom nya direktörer på arbetsgivarsidan. De gamla direktörerna hade en helt annan auktoritet. Men nu märkte man att de nya direktörerna inte hade riktiga mandat, det blev mer och mer otydligt vem som var ägare. Det blev problematiskt inte bara för oss utan för motparten också.
Viktigaste frågan för Hans Wahlström och Transport var tidningsbudens löneformer.
– Jag försökte utveckla systemet. Buden hade timlön och önskemålet var att kunna gå över till fast lön. Men vi var inte helt överens i de egna leden och lyckades aldrig komma överens om en bra månadslön. Nivån hade blivit för låg för vissa, beroende på hur distrikten såg ut. Vi hittade aldrig en lösning som passade alla. De som hade en bra trakt kunde tjäna mer på timlön med olika ackord och beting.
Även på arbetsgivarsidan fördjupades uppfattningen att buden är väldigt viktiga för dagspressen. Ändå blev det konflikter.
Transport tog till exempel strid om budens skor.
– Det brukar ju vara arbetsgivaren som tillhandahåller kläder och skor som behövs för arbetet. Nu löste sig den här frågan ändå, tack vare att vi hade pengar i en personalstiftelse och kunde köpa skor och kläder.
Vid den tiden hade Hans Wahlström täta kontakter med dåvarande TA-direktören Per-Axel Petersson.
– Om jag ska vara uppriktig lärde jag mig mycket av honom, säger Hans Wahlström. Han var noggrann, nyfiken och fruktansvärt jobbig, men jag lärde känna honom bra. När det gällde klädinköpen insåg jag också hur fruktansvärt snål han var. Han var verkligen en gammaldags direktör, hård i bettet, men också intelligent och skicklig som förhandlare. Han gav aldrig upp.
Om du blickar framåt – vad skulle behöva förändras för buden?
– Vi misslyckades som sagt med att hitta ett system för bra månadslön till alla. Men jag tror att arbetsgivarna i dag har en annan inställning till tidningsbuden. De har inte fått helt betalt för sina nya uppgifter, som att bära ut reklam, men jag tror att de numera respekteras bättre som yrkesmän än de gjorde tidigare.
LARS ARNBORG

Hans Wahlström, pensionär sedan förra året, var ordförande i Transportarbetareförbundet och har lång erfarenhet av förhandlingar.
– Jag har förhandlat med SAF och alla förbund som finns. Jag var till och med ålderman inom  LO.
1992 blev Hans Wahlström ordförande i Transport, men då hade han redan skött alla förhandlingar som avtalssekreterare i tio år. Nu är han tillbaka i Gävle hamn. Förra veckan valdes han till ordförande i Transports sektion 16.
– Det var där jag började en gång i tiden.
Han är också politiskt aktiv för socialdemokraterna i Gävle och är ledamot i Arbetsdomstolen.

Del 4 i en artikelserie
Lars Arnborg

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.