Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Men hallå vi kan ju det här!

Det är ingen här som vill slå sig till ro och vänta på att upplagan ska vända. Vi är i den här branschen för att vi gillar svängningarna och potentialen, skriver ÖP:s nyhetschef Hanna Olsson.

Publicerad: 24 november 2011, 08:36

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Presskonferens med Vänsterpartiet, många herrans år sedan. En reporter ställer plötsligt frågan:

Men vad är problemet?

Frågan var nyckeln och svaret blev: Problemet är att vi har en partiledare som super.

Jag vet inte om det är en skröna. Men lite så känner jag när jag läser debatten i Medievärlden de senaste dagarna.

Vad är problemet?

Vikande pappersupplagor och förändrade läsmönster, konstaterar Journalistförbundets ordförande. I kombination med att växlingen från print till digitalt har gått för långsamt. Men vänta lite nu, är inte det här samma undergångsdebatt som vi hade för tio år sedan? Femton år sedan? Samma förtroende- och identitetskris som journalister har idag trummades in i mig på journalistutbildningen. Det mest innovativa jag själv har kommit på i år är att använda den teknik som Mikael Zackrisson påpekar är samma som på 1990-talet, en chatt med läsarna.

Samtidigt har det hänt jättemycket på golvet. Vi börjar kunna det här nu. Vi vet att det här är bra saker: Läsarmedverkan, interaktivitet, livekänsla, relevans och transparens.

Den nya tiden är knappast ett problem längre. Vi jobbar stenhårt med den nya journalistiken och vi har redan gjort det länge. Vi har medarbetare som har producerat tidningssidor i 20 år som nu står och riggar livesändningar från kommunfullmäktige.

Så vad ÄR problemet? Låt mig få säga vad jag tror: Problemet är att ingen tror att någonting har hänt. Problemet är glappet mellan debatten och allt vi faktiskt åstadkommer varje dag.

Problemet är den låga tilltro som debattörerna tycks ha till de verksamma journalisternas förändringsvilja och förmåga till omvärldsanalys. Det är ingen här som vill slå sig till ro och vänta på att upplagan ska vända. Vi är i den här branschen för att vi gillar svängningarna och potentialen.

När vi har den tron kan vi börja snacka journalistik på riktigt och ta den diskussion som verkligen blir intressant framöver: Vad kan vi göra som folk vill betala för och hur mycket vill de betala? Är den här artikeln konsumtionsmjölk eller kan den bli delikatessost? Är den viktig för någon? Förhoppningsvis är den i alla fall inte helt transparent.

Hanna Olsson, nyhetschef, Östersunds-Posten

Axel Andén

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.