Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Medveten om sprängkraften i publiceringen

Publicerad: 10 September 2015, 09:35

Jag blir rent ut sagt förbannad. GD:s chefredaktör Anna Gullberg är upprörd över bombhotet mot tidningen. Men några tankar på att gå utpressarna till mötes finns inte.


Ämnen i artikeln:

Gefle Dagblad

Bombhotet var riktat mot Gefle Dagblad och ringdes in till Polisen just före klockan halv elva. Det gick ut på att tidningen skulle sluta med sin moskégranskning samt avpublicera en artikel som publicerats i dag där imamen Abo Raad utpekas som förespråkare av militant islamism.

Någon utrymning av GD:s lokaler har dock inte genomförts.

Polisen menar att det inte finns någon bomb i fastigheten så därför har vi inte gjort det, säger GD:s chefredaktör Anna Gullberg.

Den personal som önskat har dock få gå hem.

Det är en eller två som valt att göra det, säger Anna Gullberg.

Några tankar på att plocka bort texten från sajten och sluta granskningen av moskén har inte funnits:

Aldrig, säger Anna Gullberg med eftertryck. Vi fortsätter publicera, och det kommer bland annat att bli en uppföljare med olika reaktioner på vår granskning.

Den chatt som ska genomföras i eftermiddag kommer också att ske enligt plan.

Anna Gullberg är mycket upprörd över förmiddagens händelse som hon menar är ett hot mot demokratin:

Jag blir rent ut sagt förbannad. Det är på inget sätt okej. Och även om GD har superduktiga journalister så påverkar sådant här.

Har ni höjt säkerhetsläget nu?

Våra säkerhetsåtgärder vill jag inte kommentera alls. Mer än att det är högt och gott och var det redan innan. Vi var medvetna om sprängkraften i publiceringen.

Hoten mot mediehus har ökat senaste åren. Enligt en undersökning genomförd av Utgivarna har vid minst 317 tillfällen framförts hot eller trakasserier mot redaktioner eller enskilda journalister det senaste året. Undersökningen pekar också på att de hotade redaktionerna sedan tvekat inför publiceringar eller helt avstått från vissa bevakningsområden på grund av detta.

I ett öppet samhälle är det viktigt att allt och alla kan granskas objektivt och utan förutfattade meningar. Och att även kritiska och obekväma frågor får ställas. Det är vad GD gjort och det ska inte bemötas med hot som ytterst syftar till att skrämma till tystnad. Det är att hota såväl yttrandefriheten som demokratin, säger TU:s VD Jeanette Gustafsdotter i en kommentar.

Även Journalistförbundet fördömer bombhotet och kallar det i ett uttalande för ett oacceptabelt angrepp på det fria ordet och demokratin. Den som hotat tidningen kräver att en artikel avpubliceras omgående. Att hotet riktar in sig på yttrandefriheten är allvarligt. Vi måste motverka de ständigt pågående försöken att tysta oss journalister. En journalist ska aldrig behöva acceptera trakasserier och hot. Vi vill uttala vårt fulla stöd till Gefle Dagblads medarbetare i denna allvarliga situation.

Utgivarnas vd Per-Anders Broberg säger i en kommentar: ”Det är förstås helt oacceptabelt att på detta sätt försöka påverka journalistiken. Det är viktigt att Gefle Dagblad nu får stöd och möjligheter att på ett tryggt sätt kunna fortsätta den viktiga granskningen. Hot som tystar mediehusen är ett allvarligt hot mot demokratin.”

Gefle Dagblad bombhotat

Viktig moskégranskning utan fördomar

Ämnen i artikeln:

Gefle Dagblad

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.