Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Medievärldens skribent utsedd till årets frilansjournalist

Publicerad: 13 april 2015, 07:56

Sören Viktorsson, som medverkar regelbundet i Medievärlden Premium. har utsetts till 2014 Års Frilansjournalist av SFJ.


I helgen utsågs Sören Viktorsson till 2014 Års Frilansjournalist av SFJ (Frilansjournalisterna i Finland) i Finland. Han skriver mycket om finländsk fackföreningsrörelse och finländskt arbetsliv för svenska tidningar, men har också börjat jobba alltmer för finländska kunder

”Sören Viktorsson är en i många avseenden annorlunda person inom finländska frilanskretsar. Valet motiveras med hans mångsidiga arbete inom såväl finländsk som svensk press. Sören Viktorsson är inom journalistkretsar känd för att vara nyfiken, söka nya utmaningar och resa mycket. Under den här våren har han bland annat hunnit besöka USA och Kina”, skriver SFJ i sitt pressmeddelande.

Att få en sådan här utmärkelse är naturligtvis väldigt roligt och hedrande, inte minst som den kommer från kollegor som ju verkligen vet vad det innebär att försörja sig helt på frilansarbete, säger Sören Viktorsson till Medievärlden.

När Sören Viktorsson för över 20 år sedan berättade för sina vänner att han tänkte börja läsa finska vid Stockholms universitet så möttes han av en och annan undrande blick

Jag är smålänning, utan någon som helst anknytning till Finland, så det kan man förstå. Än idag vet jag faktiskt inte exakt vad som gav mig idén. Men jag är ganska språkintresserad och kanske ville jag pröva om det gick att som svensk och utan finskt påbrå lära sig detta omvittnat svåra språk.

Sören Viktorsson behärskade då redan svenska, engelska, tyska, franska, ryska, tjeckiska och muntlig kinesiska. Men trots flera sommarkurser i Finland lyckades han inte nå målet, och 1998 tog han ledigt från en fast tjänst på Jusek-tidningen och flyttade till Finland.

Det var en vild chansning, men relativt snart började jag förstå att detta verkligen är en nisch. Intresset bland svenska tidningar var över förväntan och jag beslöt mig för att stanna i Finland.

Sören Viktorsson berättar att han när han bara hade bott någon vecka i Finland approcherade den första tidningen som råkade vara dåvarande Pressens Tidning (som sedan blev Medievärlden).

Jag fick en väldigt fin kontakt med chefredaktören Torbjörn von Krogh och den goda relationen har sedan hållit i sig i snart 19 år.

Samarbetet har fortsatt och lever än idag, fast nu bevakar Sören Viktorsson främst affärsnyheter för Medievärldens nya Premiumtjänst.

Finländarna är ett av världens mest tidningsläsande folk och därtill väldigt väl framme vad gäller IT och satsningar på nya media. Nästan varje vecka hittar jag något att förmedla till Medievärlden Premiums måndagsbrev. Det känns jätteskoj att få förmedla en inblick i den finländska medievärlden till Medievärlden!

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.