Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag08.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Medievärlden tipsar om sommarläsning

Publicerad: 1 juli 2013, 16:48

Att vi stänger sajten över sommaren innebär ju inte slutet för all läsning. Här kommer några tips från Medievärldens redaktion:


- Kulturskribenten och författaren Per Wirtén introducerar i den nyutkomna biografin Herbert Tingstens sista dagar den färgstarke tidningsmannen, avliden 1973, för nya generationer. DN:s chefredaktör under efterkrigsåren 1946-1959 tog konsekvent ställning mot rasism och andra orättvisor och få av dagens svenska chefredaktörer kommer i närheten av hans publicistiska mod. Tingstens temperament verkar också ha varit sällsynt eldfängt, hans inre liv fyllt av känslostormar. Spännande, inspirerande och väldigt välresearchad läsning!
- En person som i dag hyllas för sitt mod är visselblåsaren Edward Snowden. Men avslöjandena är inte så svart-vita som medierna vill göra gällande. I sommar tänker jag läsa såväl Guardians samlade artiklar om underrättelseskandalen som National Security Agencys (NSA) hemsida och uttalanden i frågan. Journalister älskar att utmåla terrordåd som ofattbar ondska, men terrorism går både att analysera och förhindra. Därför plockar jag även fram Konsten att gissa rätt av underrättelseanalysprofessor Wilhelm Agrell ur bokhyllan.
- Ska man tala om ondska kommer den Stieg Larssonska sexbrottshärvan kring polischefen Göran Lindberg snäppet närmare. Som kvinnlig journalist undrar jag om inte fallet och alla dess missade trådar är decenniets viktigaste inhemska story. Nättidningen Feministiskt Perspektiv har under samlingsnamnet #bryttystnaden tagit sig an den sanna historien om mäktiga män som utnyttjar kvinnor på avskyvärda sätt och kommer undan med det. Eller kommer något att hända nu? Kanske kan landets duktiga grävjournalister på sommarlov hugga in?

- Schibsteds applikation Omni samlar nyhetskällor och opinionsmaterial kring aktuella händelser och är en perfekt vän i hängmattan för den som vill hålla sig uppdaterad utan större ansträngning. Har snabbt blivit mitt förstaval bland nyhetsapparna för den snabba överblicken och det korta klivet till det mer fördjupande. Omni är fortfarande bara i betaversion men den som anmäler sig nu kanske blir insläppt lagom tills nyhetsabstinensen slår till med full kraft. Läs mer om tankarna bakom Omni här och min blogg om tjänsten här.
- Joanna Hellgrens serieroman Frances är ett bra sommarsällskap för den som vill ha finstämt berättande med djup i serieform.  De tre böckerna handlar om Frances, en föräldralös flicka som uppfostras av sin farfar och faster i ett kråkslott. Den vann Expressen Kulturs pris Heffaklumpen med motiveringen ”.. en sedeskildring, normkritisk kärlekshistoria och en berättelse om klass. Men inte minst: en barndomsskildring. Den unga hjältinnan ser mysteriet i en mönstrad träskiva, hittar en vän i en stubbe, noterar bergatrollet som flyr till skogs. Frances är en Elvis Karlsson för en ny tid. Vackrare blir inte svensk berättarkonst.”
- Och för den som har lite energi över: Public service-utredningen, Yttrandefrihetskommitténs utredning och det som kommit fram om presstödsutredningen samt remisssvaren om en ny Medieetisk nämnd. Viktiga framtidsfrågor där det är värt att gå till ursprungskällan för att sätta sig in i problemen och konfliktlinjerna.

- Fredrik Backmans En man som heter Ove. Han började som krönikör i Xtra Helsingborg. Nu är hans debutroman kommit. En historia om den grinigaste av gubbar förmedlad på ett sätt som gör det omöjligt att inte skratta. Och hålla tillbaka en tår.
- Den som vill ha mer av Fredrik Backman rekommenderas hans blogg fredrik.cafe.se. Här föddes Ove. Här är det mesta läsvärt. Även taggarna under bloggposterna.
- Po Tidholms Norrland. En samling texter från bland annat Dagens Nyheter och Aftonbladet om en vacker, vemodig och värdefull halva av landet. Vi som kommer därifrån kan längta tillbaka. Och ni som inte gör det, och aldrig varit norr om Uppsala, kan få en glimt av vad ni missat.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.