Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

”Medievärlden glömde visst Bonnier”

Leif Holmkvists kommentar om presstödet för inte diskussionen om brister i stödet framåt – möjligen hjälper den några troll med nya länkar, skriver Johan Ehrenberg, grundare av ETC-tidningarna.

Publicerad: 24 juni 2019, 05:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

ETC-grundaren Johan Ehrenberg. Foto: Commons Wikimedia


Ämnen i artikeln:

MedievärldenBonnier

Det här är en replik på Leif Holmkvists kommentar ”Så slösas presstödet bort”

I sedvanlig nyhetsmässig sommartorka kommer nu anklagelser om presstödsfusk, fiffel med skattemedel och därmed brottslighet. Det är skribenten Leif Holmkvist som håller i släggan och det blir därmed på samma nivå som när Twitters alla troll ska försöka kabla ut sina sanningar. Metoden är lite udda eftersom artikeln publiceras i en Bonniertidning – och ändå missar man helt att Sveriges största presstödsmottagare är Bonnier efter köpet av Mittmedia och efter decennier av presstöd till Dagens Nyheter med flera i form av distribution.

Holmkvist gillar inte presstödet. Det är okej, marknadsliberaler har drivit samma tes länge. Holmkvist gillar heller inte att stödet används för att starta nya tidningar (det kallar han att vara bidragsentreprenör) och Holmkvist tycker att många små presstödstidningar är usla (stora bebisbilder för att fylla sidor). Han ogillar presstöd då det försvårar omvandlingen av media.

Allt detta kan man diskutera men det motiverar inte anklagelser om fiffel och fusk eller de nedsättande epitet han hittar på. Vem vill diskutera allvaret i medieomvandlingen med en sådan debatteknik? Nej, det får vi göra i andra forum.

Men några saker bör påpekas. Holmkvist är upprörd över att ETC gett ut många tidningar och skapat många jobb för journalister. Han skriver:

”Sedan 2000 har Johan Ehrenberg plockat ut 228,3 miljoner i driftsstöd.”

Det här är ett gammalt ekonomitrick. När alliansen presenterade ”tidernas största infrastruktursatsning” så lade man ihop 20 års kommande investeringar och, simsalabim, fick en jättesumma. Skulle vi göra det med Holmkvist själv så skulle vi kunna visa att sedan år 2000 har han kostat svenska konsumenter (som ju betalar hans arbete i förlängningen) minst tio miljoner i lön och staten några miljoner i skatteavdrag. Det låter kanske upprörande. Men hur seriös är en den sortens matematik?

Presstöd ges per år och motsvaras av kostnader som är mycket högre per år. ETC-tidningarna har under samma period betalat löner på flera hundra miljoner kronor och givetvis skatter. Företagen – i motsats till bolaget Holmkvist jobbar åt – har ägare som inte får ta ut utdelning och alla pengar går därför till lön åt journalister, frilansarvoden, hyra, administration, teknik med mera, med mera. Inte särskilt upprörande med andra ord, mer än att man som borgerlig skribent kanske inte gillar det journalisterna skriver och avslöjar.

Holmkvist påstår att ETC hade större presstöd än Svenska Dagbladet 2017, men då missar han på samma sätt att ETC då var 15 olika tidningar medan Svenska Dagbladet som bekant var en. Och varför räkna från år 2000? Varför inte börja 1982 då tidningen första gången nekades presstöd då vi inte hade en ”familjesida”. Eller 1976 då första tidningen startades? (För övrigt fick ETC presstöd först 2005, ett fakta som är enkelt att hitta om man vill.)

Det finns mycket i presstödet som bör diskuteras. Själv menar jag att det är ett politiskt stödsystem som inte är rättssäkert (inga beslut kan överklagas), och vår konflikt med presstödsnämnden är väl dokumenterad. När nämnden tvingar fram en nedläggning av tidningar genom nya tolkningar av regler så verkar det ändå inte göra Medievärldens skribent nöjd. Då är det istället fel att tidningar läggs ner och bolag avvecklas.

Dagens ETC är idag den enda nationella, socialistiska dagstidningen i Sverige. Presstödet står för cirka 25 procent av kostnaderna, den verkliga ekonomiska kraften är läsare som prenumererar och deltar i crowdfunding. Alla som kan media vet att radikala tidningar aldrig kan leva på annonsintäkter, läsarnas stöd är allt. Det finns mycket viktigt att lära av det, även för tidningar som ges ut med andra ideologier.

Leif Holmkvists låtsasjournalistik, med svepande anklagelser, för inte den diskussionen framåt. Möjligen hjälper den några troll med nya länkar.

Johan Ehrenberg
Grundare av ETC-tidningarna

mvredaktion

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

MedievärldenBonnier

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.