Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Medierna i P1 årets folkbildare 2012

Publicerad: 3 januari 2013, 08:23

Radioprogrammet Medierna i P1 har utsetts till Årets folkbildare 2012 av föreningen Vetenskap och folkbildning.


Medierna i P1 blir Årets folkbildare för sin pedagogiska granskning av felaktigheter i massmedia. Så lyder den kortfattade motiveringen till att Medierna med Lars Truedsson och Martin Wicklin får utmärkelsen i år.

Föreningen uttrycker också sin tacksamhet för att Medierna håller medie-Sverige under lupp och ringer i larmklockan när redaktionerna slinter på faktagranskningen. De får 25 000 kronor i prispengar.

Föreningen Vetenskap och folkbildning anser också att Medierna är en av Sveriges viktigaste folkbildare, eftersom de förutom sina granskningar också pedagogiskt förklarar vad som gått fel och lär såväl journalister som allmänhet att undvika liknande misstag i framtiden.

Medierna har exempelvis granskat P3 Nyhetsguidens rapportering om vaccin som sändes i fem inslag mellan den 18 april och 31 maj 2012. Dessa inslag har också lett till att föreningen Vetenskap och folkbildning utsett P3 Nyhetsguiden till Årets förvillare 2012.

Motiveringen lyder: P3 Nyhetsguiden blir Årets förvillare för att ha spridit förvillande uppgifter om riskerna med HPV-vaccinet.

P3 Nyhetsguiden kritiseras för sin ovetenskapliga hantering av vetenskapliga frågor. Genom hela serien av program om HPV-vaccinet förväxlades inrapporterade effekter med statistiskt bekräftade bieffekter, vilket gav en felaktig bild av riskerna med att vaccinera sig, enligt föreningen Vetenskap och folkbildning.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.