Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag13.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Medier kan få ökad möjlighet till kameraövervakning

Publicerad: 3 December 2015, 13:28

Regeringen har beslutat att tillsätta en utredning om ökade möjligheter för kameraövervakning på platser som behöver särskilt skydd.


Ämnen i artikeln:

Regeringen

Vid ett regeringssammanträde i förra veckan beslöts att en särskild utredare ska titta närmare på hur möjligheterna för kameraövervakning på platser som är särskilt utsatta för brott eller har ett förhöjt skyddsbehov ser ut.

I direktiven står att det i dag finns platser och byggnader som Även om de inte är frekvent utsatta för brott, har en generell hotbild riktad mot sig. Som exempel ger man asylboenden, medieredaktioner och lokaler som används av religiösa samfund.

Kameraövervakning kan utgöra en del i skyddet av sådana platser och byggnader. Det behöver därför säkerställas att det inte finns onödiga hinder för en sådan användning av tekniken.

Samtidigt understryks det i direktiven att det ur integritetssynpunkt är av stor vikt att säkra att kameraövervakning inte sker slentrianmässigt:

En given utgångspunkt är därför att kameraövervakning endast ska användas om övervakningsintresset väger tyngre än integritetsintresset.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Regeringen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.