Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

”Medieprofil”anhölls på lösa grunder, JO-anmäler åklagare och polis

Publicerad: 17 September 2009, 09:26

Den reklamman, som medierna kallade Medieprofilen då han i april greps misstänkt för mordförsök på en man och en kvinna utanför en skola i Gamla stan i Stockholm, anmäler nu polis och åklagare till JO.


Enligt mannens ombud grundade sig misstanken mot honom endast på att målsägandens exhustru och mannen var vänner på Facebook.

Det är enligt anmälan viktigt att  JO  utreder om åklagare och/eller polis gjort sig skyldiga till felaktig myndighetsutövning i samband med att de beslutade om att gripa och anhålla mannen. Avsikten med en sådan grnaskning skulel vara att för framtiden  förhindra att  människor utsätts för liknande situationer.

Grpandet och anhållandet var mycket uppmärksammat i medierna, heter det i inlagan till JO. Mannen hängdes ut i olika tryckta och digitala medier och nätforum. Mannen ”är en framstående och prisad reklamman” vilket  ledde till stor
uppmärksamhet kring grlpandet och till att han lätt  identifierades, heter det.

Mannen fördes  till Kronobergshäktet, där han tillbringade cirka 18 timmar och förhördes två gånger. Under de första sex timmarna var han ovetande om vad han var misstänkt för.

Han frigavs omedelbart dagen efter gripandet, då det visade sig att han varit på ett arbetsmöte vid tiden för brottet och alltså hade alibi. Kammaråklagaren Rolf Hillegren sade i samband med att mannen släpptes att polisens  gripande ”var olyckligt”, att ”det blev lite fel” och att ”det var ett olyckligt missförstånd”.

Under den första tiden efter att mannen släppts gömde han sig
tillsammans med sin familj i en sommarstuga för att undkomma det mediedrevet. Familjen har därrefter bytt bostadsort, eftersom den inte ansett sig kunna bo kvar.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.