Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Mediekritisk riksdagsledamot praoar på GD

Publicerad: 11 januari 2018, 14:04

Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg och den moderata riksdagsledamoten Lars Beckman. Foto: Privat

Den moderata riksdagspolitikern Lars Beckman är en flitig medietyckare på Twitter och har ofta kritiserat Gefle Dagblad. Tidningens chefredaktör svarade genom att erbjuda honom att praoa på tidningen. I dag var det dags.


Lars Beckman, moderat kommunpolitiker i Gävle, har vid upprepade tillfällen kritiserat journalistiken i allmänhet och Gefle Dagblads i synnerhet. Därför erbjöd tidningens chefredaktör, Anna Gullberg, honom att prova en dag som journalist på redaktionen.

– Lars Beckman är en engagerad tyckare och debattör i frågor som rör journalistik. Han är också väldigt omskriven av oss i sin roll som politiker. Genom åren har vi hamnat i ett antal strider och befunnit oss på olika sidor av tyckandet. Det fick mig att inse att han nog behöver uppleva och förstå hur vi arbetar rent praktiskt.

Anna Gullberg ser det som extra viktigt att förklara hur journalistiken fungerar i år. Inte minst för politiker.

– Jag tror att journalistiken kommer att bli extra nagelfaren och ifrågasatt i år i och med att det är valår. Då är det viktigt att vi förklarar hur vi jobbar med opartiskhet och konsekvensneutralitet i vår bevakning.

Under torsdagen har Lars Beckman varit på plats på Gefle Dagblad och bland annat deltagit under ett morgonmöte, fått en genomgång av de pressetiska reglerna, varit ute på ett journalistiskt uppdrag och skrivit en krönika till tidningen.

– Det har varit en mycket intressant dag. Ett medieföretag är inte som vilket företag som helst. Om till exempel en Coop-butik stänger är det förstås tråkigt, men jag kan välja att handla på en Ica-butik i stället. Men att antalet journalister minskar i Gävle är naturligtvis ett allvarligt demokratiskt problem – och något vi måste arbeta politiskt med, säger Lars Beckman.

Han har också fått möjlighet att diskutera mediefrågor med Anna Gullberg under dagen. De har avverkat ämnen som lokaljournalistikens roll, sociala medier, vikten av mångfald i media, hur man ska hantera statliga mediers roll kontra den fria, oberoende journalistiken samt framtidens mediesituation.

Du har uttryckt en del mediekritik på Twitter tidigare – inte minst mot GD. Vad är kärnan i din kritik?

– Det är ingen statshemlighet att jag har åsikter om medierna. Tyvärr är det få politiker som har det, och det är väl ofta av ren självbevarelsedrift, men jag menar att vi måste kunna diskutera mediernas uppdrag och hur de sköter det.

Har din bild av GD förändrats efter i dag?

– Jag hade en väldigt positiv bild av GD redan innan jag kom hit och den kvarstår efter den här dagen. Men sedan är jag säker på att jag och Anna Gullberg även fortsättningsvis kommer att ha våra meningsskiljaktigheter.

Anna Gullberg har tidigare anklagat Lars Beckman för att driva en personlig hatkampanj mot henne och GD. Men i dag har samtalet varit givande, säger hon:

– När man sitter ned och pratar med honom är han engagerad och har kunskap kring medier. Så lustigt nog är det en person som bryr sig om lokaljournalistik samtidigt som han utan tvekan – genom sitt sätt att uttrycka sig – gärna undergräver trovärdigheten för journalistiken. Det där är en paradox. Men det går absolut att resonera med honom kring de här frågorna, säger hon och fortsätter:

– Det finns inget värde i att det föra ett krig på sociala plattformar. Men jag möter gärna de som tycker annorlunda och diskuterar och resonerar.

Här skriver Anna Gullberg en krönika om dagen med Lars Beckman. Och här skriver Lars Beckman en krönika om besöket.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.