Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Mediekritisk artikel om Spanien gav starka reaktioner

Publicerad: 14 januari 2014, 08:46

En text i Feministiskt Perspektiv om medieskuggan över Spanien har gett stor respons och slagit spanskt läsarrekord för tidningen.


Den spanska versionen har lästs av 80 000 personer och den svenska av över 30 000.

Texten publicerades före jul och handlar om den oroande utvecklingen i Spanien, och bristen på medierapportering med ett annat perspektiv än Bryssels. Textens författare Astrid Menasanch Tobieson avslutade med en vädjan till svenska journalister:

”Jag vänder mig framför allt till Sveriges journalister och skribenter. Ni som har medieutrymmet. Jag ber er, från mitt innersta, att bryta tystnaden kring den regim som växer fram i Spanien. Jag ber er att börja rapportera. Jag ber er att täcka rätten till yttrandefrihet i samhällen där fascismen genom verktyget rädsla gör anspråk på makt, utrymme och problemformuleringarna. Såväl i Spanien som i Kärrtorp. Jag ber er hjälpa oss alla genom skarpa, analyserande och breda texter, program och inlägg. Täck, täck upp!”

Genomslaget för texten har lett till många reaktioner, säger Astrid Menasanch Tobieson när hon intervjuas av Feminisitiskt Perspektiv.

”Jag har fått så många reaktioner! Överraskande och väldigt väldigt hoppfullt! Dels har jag fått de reaktioner jag sökte, journalisternas reaktioner, de har börjat rapportera. Aftonbladet, DN, P1, P3, UNT, med flera har börjat täcka. Säkert flera. Nu gäller det att de fortsätter att täcka upp. Sen har också massvis med människor hört av sig och undrat varför de inte vet någonting om det här, och det har ju jag svårt att svara på, men visst är det oerhört frustrerande att det har gått så långt som det gjort i Spanien utan att det har nämnts ett ord om det innan.”

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev